El conseller delegat de Credit Suisse, Tidjane Thiam, ha sol·licitat al consell del banc amb seu a Zuric que li rebaixin la bonificació anual entre un 25% i un 50% d'acord amb les pèrdues registrades per l'entitat suïssa després de vuit anys de guanys continuats. Sí, ha demanat cobrar menys.

Una vegada assumida la difícil missió de liderar la reestructuració del banc, Thiam es va comprometre el mes de juliol passat a reduir les remuneracions variables dels empleats de Credit Suisse amb vista al 2016.

Contra tot pronòstic, i malgrat els temps que corren avui dia, ell ha estat el primer a donar exemple. La seva decisió respon a "un acte de solidaritat, donat el difícil any que ha tingut el banc i el fet que les bonificacions han estat rebaixades en totes les parts del grup", va assegurar un portaveu de Credit Suisse. Un acte de solidaritat a què estem poc acostumats, però a què potser ens hauríem de començar a avesar.

Les primeres pèrdues de Credit Suisse

Després de tancar el 2014 amb un benefici de 1.677 milions d'euros, l'entitat suïssa va consolidar les seves primeres pèrdues des del 2008 amb 2.634 milions al tancament del 2015. Com a conseqüència, Credit Suisse va informar que retallaria les bonificacions un 36% en la seva divisió de mercats, on va registrar pèrdues de gairebé 3.160 milions en el quart trimestre. Thiam va explicar també que les seves pèrdues són el reflex d'unes condicions de mercat difícils, uns nivells baixos d'activitat comercial i assegurances i fortes pressions en els ingressos fixos de l'entitat.

 

Els comptes de Credit Suisse van reflectir un impacte negatiu extraordinari de 3.394 milions per ajustaments en el valor d'actius vinculats a la compra de la firma Donaldson, Lufkin & Jenrette duta a terme l'any 2000. A més, l'entitat ha assumit un impacte negatiu de 734 milions en costos per litigis i uns costos de reestructuració de 317 milions amb la implementació d'una nova estratègia amb la qual, segons Thiam, combreguen els seus treballadors.

Fan de Lagarde

En una entrevista a la cadena nord-americana CNBC, el conseller delegat de Credit Suisse es va declarar "fan" de Christine Lagarde, directora general del Fons Monetari Internacional (FMI) des del 5 de juliol del 2011 i qui va aprofitar el Fòrum de Davos per postular la seva reelecció al capdavant de l'organisme internacional. Thiam també ha sonat com a candidat, però de moment rebutja qualsevol tipus d'especulació i assegura estar "completament implicat amb Credit Suisse".