La companyia de telecomunicacions Cellnex ha tancat el 2019 amb unes pèrdues de 9 milions d'euros, un resultat millor que el del 2018, quan van perdre 15 milions. Així ho ha explicat l'empresa durant la presentació de resultats que, en un inici, havia de tenir lloc a la Fira de Barcelona durant el Mobile World Congress (MWC), però que la cancel·lació d'aquest ha obligat a fer-ho a la seva seu de Parc Logístic. 

L'empresa atribueix els resultats d'enguany a l'increment d'un 24,3% de les amortitzacions i d'un 32,2% de les despeses financeres en comparació amb l'any anterior, associats al creixement que està experimentant i a les majors amortitzacions. D'altra banda, l'operadora va incrementar els ingressos un 15% fins als 1.035 milions i l'Ebitda -beneficis abans d'impostos- un 16% fins als 686 milions d'euros. El seu conseller delegat, Tobías Martínez, ha explicat que la companyia continua experimentant un "moment fort" de creixement i per això ha assegurat que cal esperar "que el grup continuï reflectint un resultat comptable negatiu en els propers trimestres", però tot i això millora les previsions per al 2020.

La companyia ha dut a terme en l'últim any dues ampliacions de capital per 3.700 milions d'euros i ha entrat en dos nous països, Irlanda i Portugal, amb una inversió global de prop de 8.000 milions. Recordem que el 2018 Cellnex va comptabilitzar pèrdues de 15 milions per l'impacte de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) en les seves filials Tradia i Retevisión, unes pèrdues que ara ha revertit, en part, encara que la companyia continua sense poder reportar beneficis. Els darrers números positius van ser el 2017, quan va guanyar 26 milions. En paraules del CFO José Manuel Aisa, "no hem arribat als resultats positius que volíem però estem contents", assegura. 

Pel que fa a les previsions pel 2020, Cellnex preveu un ebitda d'entre 1.065 i 1.085 milions d'euros i un creixement del flux de caixa lliure recurrent superior al 50%, mentre que creu mantenir un resultat comptable negatiu en els propers trimestres a causa dels costos del creixement. Martínez ha qualificat l'exercici de 2019 com "excepcional" per les seves dues ampliacions de capital i els compromisos d'inversió i la revalorització del 95% que ha aconseguit a borsa, i ha destacat que "hem superat els objectius que ens havíem plantejat a l'inici de l'any".

Sense por pel Mobile 

Aquesta presentació de resultats s'havia de dur a terme dins del Mobile, al pavelló on Cellnex havia de lluir-se amb un gran stand per presentar les seves novetats. Això no ha pogut ser, la por al coronavirus de la Xina ha vençut i no hi ha hagut Mobile, però és ben sabut que la decisió dins la GSMA, la organitzadora del congrés, no va ser fàcil i va portar a tensions dins de la junta.

Els rumors que la GSMA i el Mobile World Congress en si perilla són cada dia més forts, tot i que des de la organitzadora han intentat tapar-los assegurant que hi haurà MWC 2021 a Barcelona i anunciant-ne les dates abans d'hora. Preguntat per si pateix per la continuïtat del congrés, Tobías Martínez ha assegurat que és "optimista" perquè "el MWC de Barcelona és un exemple d'èxit mundial excepcional i no té comparació amb cap altre esdeveniment".

Alhora, ha explicat que "en vistes de com està evolucionant l'expansió del coronavirus, potser ha estat prudent la cancel·lació i no crec que s'hagi pres una decisió tan descabellada". Alhora, assegura que "no veig cap risc, crec que totes les organitzacions i empreses estan compromeses i és un congrés que tot el món el vol". 

"L'important és no aturar l'activitat"

Pel que fa al coronavirus Covid-19 i la seva expansió durant els darrers dies, en què ha arribat a Barcelona i a diversos països d'Europa, Tobías Martínez ha restat importància dient que "estem igual d'afectats que la resta d'empreses, ni més ni menys".

"Afortunadament els mitjans de telecomunicacions ens permeten fer conferències a distància, i crec que l'important és que la companyia no aturi la seva activitat i de moment no ha calgut pas".