Catalunya només podrà incidir directament sobre el 10% dels fons europeus Next Generation, segons ha denunciat aquest dimarts la patronal catalana Cecot. Arran d'aquest fet, la patronal ja ha traslladat a la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, la necessitat d’augmentar la capacitat de gestió de les comunitats autònomes en la definició i adaptació dels criteris de les convocatòries dels fons europeus per poder impulsar projectes orientats a cobrir necessitats estratègiques per a cada territori.

De fet, el president de la patronal, Antoni Abad, considera que, arran de diverses "trobades institucionals amb responsables de l’administració catalana" la Cecot està observant que encara que "s’hagi destinat un 45% dels Next Generation a les comunitats autònomes", el 90% dels fons vindran ja prèviament definits pel govern espanyol, "tant pel que fa a destinataris, imports o criteris d’atorgament".

En aquest sentit, la Cecot assegura que moltes organitzacions empresarials catalanes ja han traslladat al Govern diversos projectes per poder accedir a aquests fons europeus "pensats i adaptats a les casuístiques del territori i amb impacte directe i positiu" pel territori, però com el 90% dels fons vindran donat ja des de Madrid, lamenten que, amb les condicions actuals, la majoria no podran veure la llum.

Catalunya podria gestionar fins a 1.200 milions

 A causa d'aquesta poca capacitat de gestió que tindran totes les comunitats autònomes, Abad també recorda que seguint el que es va dir en un inici, que “dels 24.198 milions d'euros del Pla per la Recuperació i la Resiliència que computen als PGE de 2021" el 55% seria gestionat per l’Estat i que el 45% restant passaria a les Comunitats Autònomes, a Catalunya li correspondria gestionar uns 1.200 milions i que per tant seria el Govern qui aplicaria els criteris per les convocatòries en col·laboració amb els agents socials i econòmics.

És per això que Abad, i la Cecot, es mostra decebut amb el panorama que s'augura de cara a 2022, ja que “sembla que, tot i el que inicialment es va dir, finalment les comunitats autònomes no tindran cap veu, ni capacitat de decisió o gestió a l’hora de definir els criteris d’assignació, objecte, destinataris o quanties sobre la major part d’aquests fons territorialitzats". Això provocarà, segons Cecot que els projectes que van ser considerats estratègics a Catalunya per part de la Generalitat i de les organitzacions empresarials i socials podrien desaparèixer o no acabar-se fent perquè es decidirà tot a Madrid.

Perjudica la reactivació

“Que les CCAA no tinguin la capacitat de prioritzar i definir les convocatòries dels ajuts d’acord amb projectes estratègics dels seus territoris perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores al seu entorn”, reflexiona el president de la Cecot que afegeix que “la manca de voluntat política, de desconeixement de la realitat empresarial i la poca empatia de l’Executiu a l’hora d’escoltar tant a l’empresariat, com a diferents experts, en la definició d’actuacions per accelerar la reactivació econòmica i la recuperació de l’activitat productiva és una constant, lamentablement”.

Tanmateix, des de la Cecot ja han insistit a Calviño que el coneixement per reactivar l’activitat productiva i l’economia està en el territori i en els sectors que desenvolupen la seva activitat en ell. Harmonitzar els criteris de la major part de les convocatòries d’ajuts amb fons europeus comporta no tenir en consideració les casuístiques i polítiques de reactivació preses o impulsades per cada territori.

Com ja és habitual, una cosa és el que diuen els pressupostos i una altra el compliment dels mateixos o la seva execució final. En el cas de Catalunya, lamenta la Cecot, en els darrers cinc anys, cap any s’ha executat realment més del 81% del pressupost d’inversions als pressupostos de l’estat i la mitjana està per sota del 65%. Aquest 2021, fins al juny, de moment només s’han executat el 13% de les inversions compromeses en aquests pressupostos i tot fa preveure que quedarem molt lluny del promès per tot l’any.