Catalunya va tornar a situar-se per sota de la mitjana territorial en recursos per habitant rebuts a través del model de finançament l'any 2017 i es manté com el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el desè en recursos obtinguts. Així es reflecteix en les dades de liquidació publicades pel Ministeri d'Hisenda, que apunten que, si es té en compte el diferencial de preus, Catalunya se situaria en la posició número 14 en recursos obtinguts, segons ha informat aquest dilluns la conselleria d'Economia de la Generalitat.

Per vuitè exercici consecutiu, el 2017 Catalunya es va situar per sota de la mitjana territorial sobre recursos obtinguts i només es va quedar per damunt de la mitjana el 2009, el primer any d'aplicació de l'actual model. Així, Catalunya va aportar 2.757 euros per habitant, mentre que la mitjana de les comunitats va ser de 2.300 euros, i va rebre 2.468 euros per capita, quan la mitjana va ser de 2.495.

En percentatges, Catalunya se situa 19,9 punts per damunt de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que l'última redistribució la situa 1,1 punts per sota. A més, tal com ha succeït en els últims exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l'impacte del diferencial de preus. En aquesta situació, perd 11 posicions i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Segons la Generalitat, les dades de la liquidació del 2017 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol "fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats".

El govern català també destaca que, mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya.