Una de les grans preocupacions econòmiques de la segona meitat de l'any passat va ser la increïble pujada de preus que es va traduir en taxes d'inflació que feia molts anys que no vèiem. Aquest divendres, amb la publicació de l'últim IPC de l'any, el del desembre, s'ha confirmat aquesta pujada de preus, ja que Catalunya va tancar l'any amb una inflació superior al 6% respecte del 2020, concretament del 6,1%, una xifra vuit dècimes superiors a la del novembre, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Pel que fa al conjunt de l'Estat, les dades són encara pitjors perquè la inflació va pujar també 1,2 punts al desembre en relació amb el mes de novembre i la taxa de variació anual se situa al 6,5%, un punt més que en el mes anterior i la més alta des de maig de 1992, a més, amb aquesta nova pujada, l'IPC encadena la seva dotzena taxa positiva consecutiva i situa la inflació mitjana de 2021 a l'entorn del 3%. Catalunya és la comunitat autònoma amb la taxa interanual més baixa, només per sobre de Ceuta (5,5%), mentre que Castella-la Manxa (7,6%), Castella i Lleó (7,3%) i Aragó (7,2%) són els territoris amb un major augment respecte del 2020.

Quins són els preus que més han augmentat?

Que augmenti l'IPC també vol dir que els preus dels productes que consumim ha augmentat i si el primer que els ha vingut al cap és l'electricitat no estan gens desencaminats. I el fet és que l'habitatge, el grup on trobem l'electricitat, ha patit una variació anual del 23,3% al desembre, més de sis punts per sobre que el mes passat per culpa de l'electricitat.

Un altre dels productes que ha tingut més incidència en aquest augment de preus han estat els aliments, que han patit una variació del 5%, gairebé dos punts més que al novembre, a causa de pujades de preus en la majoria dels seus components. Entre elles, destaquen els llegums i hortalisses, que van baixar el desembre de 2020, i les del pa i cereals i la carn, majors aquest mes que al 2020.

A més, els serveis d'allotjament es van encarir al desembre en comparació amb l'any passat i la restauració va apujar els preus per sobre del que ho va fer un any abans. Per contra, els preus dels carburants i lubrificants per a vehicles personals van baixar al desembre d'enguany, en contrast amb la pujada que van experimentar al 2020.

A impostos constants la inflació seria major

Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, que ha retirat o rebaixat el govern espanyol per abaratir la llum, l'IPC interanual va assolir al desembre el 7,3% a l'Estat, vuit dècimes més que la taxa general del 6,5%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar al desembre quatre dècimes, fins al 2,1%, amb el que se situa gairebé 4,5 punts per sota de la taxa de l'IPC general. És la taxa més elevada de la subjacent des de març de 2013.

En l'últim mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 6,6%, més d'un punt per sobre del mes anterior. Per part seva, l'indicador avançat de l'IPCA va pujar un 1,1% en la taxa mensual.