L'ecosistema emprenedor català torna a estar d'enhorabona. I és que una vegada més es converteix en un dels principals pols d'atracció d'ocupació, talent i inversió en startups d'Espanya. En xifres, Catalunya ha tancat el 2015 amb 502 operacions i 371 milions, el que suposa un 32,9% i un 56,3%, respectivament, del conjunt Espanya. Ho anunciava ara fa tot just dos mesos l'Associació Espanyola de Capital Creixement i Inversió (ASCRI) i ho ha ratificat el centre d'innovació del BBVA. Lluny, encara molt lluny queda Madrid amb 394 operacions i 160,5 milions així com el País Valencià amb 182 operacions i 30,5 milions i Andalusia amb 89 operacions i 160,5 milions. 

"Barcelona i Catalunya s'estan convertint en un hub internacional en tecnologies de la informació i la comunicació" assegurava el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la inauguració de l'ampliació de les instal·lacions de l'empresa especialitzada en solucions mòbils i smart city, OpenTrends. Deu dies després, el missatge avalat per les xifres segueix més vigent que mai.

"Per mantenir aquest lideratge internacional i poder esta a l'avantguarda mundial", s'haurà de reforçar les infraestructures tecnològiques i potenciar "la formació" en aquest sector per tenir "la capacitat per fer aportacions innovadores que demana la societat", afegia. I en aquest sentit animava a aprofitar el "potencial colossal" de Catalunya per convertir-se en un hub en tecnologies TIC que no només competís sinó que també cooperés amb Silicon Valley. De Catalunya al món. 

Barcelona, al capdavant dels retorns 

Europa està plena de hubs internacionals per a startups. London, Paris, Stockholm, Dublin...Però malgrat que totes aquestes ciutats semblen estar perfectament establertes en l'ecosistema tecnològic i emprenedor és precisament Barcelona, la que es situa a dalt de tot del rànquing de l'indicador MOIC. Més concretament i segons les dades de PitchBook, la capital catalana genera el retorn de venture capital -finançament per a startups en fase de creixement- més alt. Dit d'una altra manera, un 30,8% de les startups de Barcelona retornen 10 vegades el capital invertit en elles.

A tall comparatiu, un 25% de les startups de Londres realitzen aquest mateix retorn als fons de venture capital que han invertit en elles mentre que Madrid tan sols hi ha un 14,3% de les startups que aconsegueixen assolir aquesta taxa de retorn. Segons fonts inversores consultades per El Nacional, el MOIC és "més intuïtiu i ràpid" que l'indicador del TIR ja que fixa els temps d'inversió de les startups per analitzar únicament el rendiment de la inversió. Una estratègia que no és en absolut incompatible amb altres indicadors del retorn de capital en la inversió. 

Exportacions d'alta tecnologia in crescendo

Les exportacions d'empreses catalanes tampoc s'aturen i en especial, les que fabriquen productes d'alt contingut tecnològic que han crescut un 19,4% durant el segon trimestre de 2016 respecte al mateix període de l'any anterior. Així ho constata un estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) que alhora concreta que aquest augment ha permès arribar als 1.804.7 milions. Tot els productes d'aquest nivell han fet incrementar les seves vendes liderats pels productes informàtics, electrònics i òptics amb un 31,6% més i els farmacèutics amb un 15,7% més. 

Tampoc han deixat de créixer els productes industrial de nivell mitjà alt amb un augment del 3,4% a les seves vendes fins al punt d'assolir un valor de 8.019,7 milions. Malgrat haver-se produït un descens de l'exportació de productes químics, hi ha hagut més vendes de materials i equips elèctrics i més vendes de maquinària i vehicles. Torne-m'hi, de Catalunya al món pel camí de l'alta tecnologia.