"L'economia catalana ha d'ajudar a la dinamització de l'economia del sud i el conjunt de la UE". D'aquesta manera, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras ha donat el tret de sortida a la presentació del Pla d'inversions per a Europa, que ha tingut lloc al Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona. Ple de gom a gom, hi han estat presents experts de la Comissió Europea, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) o representants de la Generalitat, entre d'altres. 

Inicialment, un recordatori. Catalunya és la quarta economia de l'eurozona que capta més inversió estrangera, únicament superada per dues regions del Regne Unit i una altra de Rússia, segons l'informe FDI Markets del Financial Times (FT). En total, 5.224 milions d'euros el 2015, que han fet que l'FT recomani Catalunya com "la millor regió del sud d’Europa per invertir l’any 2016 i 2017". 

I tot això, en un context de baixa inversió a la UE. És precisament per això que Europa ha realitzat un pla d'inversions que pretén revertir aquesta tendència per tal de generar més ocupació, més competitivitat i més capacitat productiva sense que això acabi implicant un increment del deute públic ni dels pressupostos. 

En què consisteix el Pla?

En aquest sentit, el Pla d'Inversions per a Europa té com a objectiu "fomentar la inversió en projectes estratègics a tota la UE i mobilitzar inversions per valor de 315 000 milions d'euros fins al 2018".

L'estratègia del també conegut com a Pla Juncker passa per col·locar el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (EFSI) a l'epicentre del tauler de joc. Ha d'actuar de motor per corregir les deficiències del mercat i mobilitzar la inversió privada així com també blindar el suport a la inversió en l'economia real i donar noves oportunitats a inversors institucionals i pimes innovadores. I tot plegat en un entorn inversor favorable que avanci cap "el mercat digital, la unió energètica i la unió dels mercats de capitals".

I Catalunya?

El pla ja està en marxa i Catalunya ho viu des de la primera línia de foc amb "un creixement sostingut, amb sectors de més valor afegit com a puntals: turisme, exportacions i inversió estrangera". I en aquesta mateixa línia, Junqueras ha remarcat que "el Pla Juncker és una eina potent per a l'economia catalana, que està demostrant un comportament molt robust".

Però sempre hi ha marge de millora i aquest, segons el vicepresident, és "facilitar l'accés del model productiu català, sobretot petites i mitjanes empreses". Per això, el Govern segueix treballant en plataformes d'inversió que permetin "vehicular els recursos d'aquesta economia productiva".

I en darrera instància, "hauríem de reflexionar sobre la possibilitat que determinades inversions públiques tinguin un mercat intern comunicant amb la UE i que tinguin un retorn no només monetari sinó també social i ambiental". Invertir creixent i créixer invertint.