Catalunya ha captat 14.532 milions d’euros d’inversió estrangera entre el gener de 2011 i el juny de 2016, procedent de 601 projectes que han generat 38.385 llocs de treball directes, segons dades de l’informe fDi Markets del Financial Times. Els països que inverteixen més diners a Catalunya són Alemanya, França i els Estats Units.

Així, l’economia catalana lidera el rànquing de tot l’Estat espanyol pel que fa a la captació d’inversió estrangera directa, amb un 31% del capital, el 34% de la creació de llocs de treball i el 37% dels projectes en el període mencionat. Aquesta quota de captació d’inversió estrangera a nivell espanyol s’ha incrementat en relació al quinquenni anterior (2006-2010), quan l’economia catalana va representar un 23% del capital invertit al conjunt de l’Estat. 

Per regions

Per regions econòmiques mundials, l’estudi elaborat per aquesta divisió de recerca del Financial Times mostra que Catalunya ha atret el 51% dels projectes d’inversió estrangera provinents d’Àsia-Pacífic que s’han fet a l’estat espanyol, el 37% dels provinents de l’Amèrica del Nord, el 36% amb origen a Europa Occidental, el 32% dels procedents d’Àfrica i l’Orient Mitjà, el 31% dels provinents de l’Europa de l’Est i el 23% dels originats a l’Amèrica Llatina.

Les característiques del teixit empresarial de Catalunya determinen quines empreses i de quins sectors acabaran invertint directament al país. Segons l’estudi, Catalunya es troba per sobre de la mitjana europea en atracció de projectes vinculats als subsectors de preparats farmacèutics, materials d’envasos de plàstic, plàstic sense laminar i làmines, peces i accessoris de vestir, equips informàtics i perifèrics, i pintures, revestiments, additius i adhesius.

On són les millors oportunitats d'inversió?

En aquest sentit, l’informe considera que els sectors de les TIC i el software, la logística i els serveis de suport a l’empresa són els camps en que Catalunya mostra millors oportunitats d’inversió en comparació amb altres economies a nivell mundial. Segons l’fDi Markets, Catalunya compta amb un bon ecosistema tecnològic (com mostra la celebració anual del MWC o el 4YFN, entre d'altres congressos), mà d’obra qualificada, una ubicació estratègica dins d’Europa i infraestructures de primer nivell.

A la vista d’aquests resultats, la directora general d'Indústria del Govern, Núria Betriu, ha defensat en una trobada amb periodistes la tasca de les oficines exteriors d’Acció i ha recordat que els projectes d’inversió estrangera gestionats a través d’aquesta agència governamental tenen un retorn de 150 euros per cada euro públic invertit. Igualment, ha destacat que els projectes d’inversió estrangera captats a través de la xarxa d’Acció generen un lloc de treball a Catalunya per cada 682 euros d’inversió pública.

La dada del Ministeri d'Economia

Si es té en compte les dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Catalunya ha captat entre el 2011 i el 2016 un total de 18.179,9 milions d'euros d'inversió estrangera. Betriu ha comentat que és normal que la dada oferta pel ministeri sigui superior a la recollida pel Financial Times, atès que el primer recull moviments de participacions accionarials i el segon no.

Per la seva banda, la portaveu de Govern, Neus Munté, ha destacat que l'informe constata que Catalunya lidera l'atracció d'inversió estrangera directa en el conjunt d'Espanya, sobre el que ha conclòs que "és fals que el procés no generi confiança entre inversors."