Catalunya lidera la captació de recursos europeus d'innovació per a petites i mitjanes empreses (pimes) dins el conjunt de l'Estat espanyol després que la Comissió Europea (CE) hagi destinat 29 milions mitjançant el programa SME Instrument per a 79 pimes catalanes amb un gran potencial de creixement internacional. Una xifra que supera la de països com Israel, Dinamarca o Suècia i ciutats com Madrid i València que han tingut 59 i 36 projectes finançats, respectivament, segons les dades recollides des de la posada en marxa del projecte del 2014 fins al passat mes d'abril. 

A més, Catalunya també encapçala la captació d'ajuts europeus de la iniciativa Horitzó 2020 (H2020) en el conjunt d'Espanya, ja que aglutina un total de 310 milions en el període 2014-2015, el 28% del total de l'Estat i el 2,5% de l'adjudicat per la Comissió Europea.

El paper clau d'Acció

L'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana que porta el nom d'Acció ha jugat un paper clau en haver realitzat reiterades tasques d'assessorament i de capacitació per a la presentació de candidatures als diferents programes. En aquest sentit, l'agència aposta a través d'una xarxa de 36 oficines per la innovació, la internacionalització i la diferenciació competitiva de les empreses catalanes. 

"Als ajuts de l'Horitzó 2020 s'hi accedeix per una forta concurrència competitiva, només els aconsegueixen els millors projectes", ha assegurat la directora general d'Indústria, Núria Betriu a Acció. Seguidament, ha reiterat el "nivell altíssim" de les empreses catalanes i una aposta clara i ascendent del teixit empresarial per la innovació. Del total de projectes catalans finançats, 57 han obtingut 50.000 euros de subvenció per desenvolupar un estudi de viabilitat del seu pla de negoci mentre que els altres 22 han rebut entre 1 i 2,5 milions per dur a terme activitats d'innovació i desenvolupament, com també per fer proves pilot necessàries per introduir la seva tecnologia al mercat.