Catalunya ha esdevingut, des d’aquest dimecres, membre de ple dret al Consell Internacional de la Ciència gràcies a la incorporació de SciTech DiploHub, l’ecosistema de recerca català esdevé, que permetrà a la ciència catalana tenir veu i vot en l’anomenada Nacions Unides de la ciència.

Aquest fet no és gens menyspreable, tot el contrari, ja que el Consell Internacional de la Ciència (ISC) és una organització internacional que integra 180 consells científics nacionals i organismes científics internacionals, com ara la Unió Matemàtica Internacional, la Unió Geogràfica Internacional, la Unió Astronòmica Internacional o el Comitè Científic per a la Recerca a l'Antàrtida, on fins ara, l’únic representant de l’Estat espanyol era el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

La incorporació del SciTech DiploHub permetrà, des d'avui mateix que els centres de recerca i universitats de Catalunya puguin participar en els diversos grups assessors i taules de treball de l’ISC juntament amb les principals organitzacions científiques i organismes internacionals.

Un exemple d'aquesta possible participació en les activitats de l'ISC serà, entre d’altres, que les Institucions catalanes prendran part al Panell intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i les negociacions sobre el clima de les Nacions Unides, al programa Ciència a l’Exili en suport d’investigadors refugiats o en l’elaboració de les principals regulacions en l’àmbit de les Nacions Unides en ètica per a la intel·ligència artificial.

Barcelona, pol científic

Després de la incorporació a l'ISC, el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, ha assegurat que l'entrada consolida internacionalment Barcelona com un pol científic. A més, ha recordat que ja el 2018, quan "vam fer de Barcelona la primera ciutat del món amb una diplomàcia científica" era amb aquesta intenció, assolir fites rellevants. 

En aquest sentit, Roig considera que aquesta nova col·laboració es potencia i connecta "actius científics i tecnològics de les universitats, startups i centres de recerca" catalans amb els alts nivells de decisió política, l'acció diplomàtica i la cooperació internacional.

Per l'altra part, Daya Reddi, president de l’ISC, ha assegurat que "la pandèmia ha revelat noves formes de cooperació científica, basades en el treball en xarxa, la integritat, la solidaritat, la transparència i la ciència oberta. Com la principal organització científica multilateral, estem encantats de treballar plegats amb Barcelona i SciTech DiploHub per avançar en l’aplicació del coneixement científic com a bé públic global"

La ratificació, l'11 d'octubre

La incorporació catalana al Consell Internacional de la Ciència serà ratificada durant l’Assembla General d’aquest organisme internacional el pròxim 11 d’octubre a París i serà també presentat formalment en el fòrum d’innovació d’ONU-Habitat del pròxim 13 d’octubre de la mà d’Alexis Roig, la tercera tinent d'alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i la vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC, Pastora Martínez.

Aquest reconeixement a la diplomàcia científica de Barcelona precedeix altres fites recents com quan l’Observatori d’Innovació Pública (OPSI) de l’OCDE va destacar recentment el SciTech DiploHub com a millor pràctica internacional i Barcelona, a més, ha estat recentment reconeguda com a membre de la Xarxa de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible (SDSN), la Xarxa de Ciutats per la Salut Global i l’Aliança per la Salut Planetària.

Imatge principal: Seu de l'ISC a París - ISC