L'economia catalana va créixer un 2% interanual durant el segon trimestre del 2019, al mateix ritme que el primer trimestre de l'any, encara que ho va fer tres dècimes per sota de la mitjana espanyola, que va registrar un avanç del 2,3% interanual. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, en termes intertrimestrals, el PIB català va registrar una certa desacceleració, ja que durant el segon trimestre va augmentar un 0,5%, una dècima menys que en l'anterior. Aquest ritme de creixement es manté gràcies a la remuntada de les exportacions, que compensen la caiguda de la inversió -principalment dels béns d'equipament-.

En un comunicat, l'Idescat ha destacat que l'economia manté el creixement gràcies a l'evolució positiva de les exportacions, que van repuntar un 3,1%, compensant així la desacceleració de la demanda interna, que va créixer un 1,5%, quatre dècimes menys que durant el primer trimestre de l'any.

En qualsevol cas, l'economia catalana segueix comportant-se molt millor que la mitjana europea, que va créixer un 1,4% interanual durant el segon trimestre de l'any. Per components del PIB català, la demanda interna va mostrar per segon trimestre consecutiu una reducció de la demanda interna, en passar d'un 1,9 a un creixement de l'1,5%.

L'Idescat explica aquest descens per la intensa reducció de la inversió en béns d'equipament, que va passar d'un 4% interanual durant el primer trimestre de l'any a un descens del 0,6% en el segon. Sobre el sector exterior, Catalunya va recuperar l'estrebada exportadora, ja que durant el segon trimestre les exportacions van créixer un 3,1% interanual, en contrast amb l'evolució negativa del trimestre anterior (- 1,6%).

Per sectors, la indústria es manté en negatiu (- 0,6%), encara que la dada és millor que durant els dos trimestres anteriors, quan es van experimentar caigudes del 2,4% - últim trimestre del 2018 - i de l'1% - primer trimestre del 2019 -.

Els indicadors de producció industrial mostren una evolució negativa de les branques manufactureres més rellevants, des de la indústria alimentària (- 1,7%) a la fabricació de material de transport (- 8%). Sobre el sector de la construcció, es consolida un creixement elevat, del 4,9% interanual, tres dècimes més que durant el trimestre precedent.

D'una altra banda, el sector serveis va repuntar un 2,7% interanual, quatre dècimes menys que durant el primer trimestre, mentre que l'agricultura va aprofundir les seves caigudes i va cedir un 2,5% interanual, davant la caiguda de l'1,5% experimentada durant el primer trimestre de l'any.

Una nova crisi?

La desacceleració de l'economia, tant catalana com espanyola i europea, s'ha evidenciat en els darrers trimestres, i diverses organitzacions i patronals intenten donar-hi una resposta. La més recent és la de la patronal Foment del Treball, qui avisava en la presentació del seu informe de conjuntura que "no estem en una nova crisi, només una desacceleració". 

L'explicació sobre el major descens a Catalunya que en el conjunt estatal, diversos experts l'expliquen pel fet que "l'economia catalana és més oberta que l'espanyola i per tant està més exposada a canvis internacionals", si bé és evident la desacceleració europea, "i la baixada de les exportacions provoca un descens més gran a Catalunya que no pas a Espanya". 

Alhora, des de la patronal de les grans empreses es culpa en gran part als polítics "d'aquesta desacceleració econòmica", pel fet que la incertesa i la inestabilitat, tant a nivell local com internacional (el Brexit, per exemple), "comporta por i desacceleració", alhora que es critica la manca de pressupostos a Catalunya i Espanya. Amb tot, però, "no s'ha de cridar el pànic fins que no li veiem les orelles al llop, i de moment no hi ha indicis d'una crisi".