És un fet: Catalunya agrada fora i atrau el capital estranger. Les darreres xifres d'inversió estrangera captada mitjançant projectes de la Generalitat a través d'ACCIÓ ho evidencien: el 2019 es van captar 365,2 milions d'euros, un 13% més que l'any anterior. Segons ha explicat la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, al Parlament aquest matí, aquests projectes d'inversió han suposat la creació de 5.757 llocs de treball i el manteniment de 1.349 addicionals. Aquestes xifres suposen la captació d'1 milió d'euros per dia i la creació de 15 llocs de treball diaris durant l'any 2019. 

“Tenim claríssim que part del benestar social i econòmic de Catalunya prové de la inversió estrangera i per això, conscients dels actius que té Catalunya, seguirem treballant per impulsar-la”, ha subratllat la consellera. També ha destacat que “el 47% dels projectes d’inversió han estat d’empreses que no tenien presència prèvia Catalunya” i que “el 22% s’han captat a través de les oficines d’ACCIÓ al món”.

En aquest sentit, el 2019 s’han materialitzat 84 projectes d’inversió, la mateixa xifra que l’any anterior i la més alta de la sèrie històrica per segon any consecutiu. Els 5.757 llocs de treball creats de manera directa representen el 8,2% del total d’ocupació creada a Catalunya durant el 2019.

La indústria atrau el 80%

La indústria és el sector que atrau més inversió, fins el 80%, sobretot en els sectors de la indústria farmacèutica, l’automoció i la química i plàstics, i també és el sector que s'endú més projectes, el 20%. 

Alhora, gairebé la meitat dels projectes d’inversió estrangera materialitzats l’any passat provenen d’empreses que no tenien establiment encara a Catalunya -el que s'anomena greenfield-, fet que demostra el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors.

Les noves inversions per part d’empreses que ja estaven establertes suposen el 22,6% del total i les ampliacions el 20,2%. Des del punt de vista del país d’origen de la inversió, les empreses amb més projectes materialitzats a Catalunya són dels Estats Units (17,9% del total de projectes), Alemanya (16,7%) i França (13,1%).