Benjamin Franklin ja ho deia: “A la vida hi ha dues coses segures: la mort i el pagament d’impostos”.  Saps que com a catalans dediquem més de mig any només a pagar impostos? Sembla una dada esgarrifant, oi? L’economista Marc Masmitjà i Pujol explica a ElNacional.cat per què ja ha arribat el nostre alliberament fiscal.

Si agaféssim tots els ingressos de l'any, miréssim el que hem pagat en impostos i després fessim el càlcul relacionant-lo amb els 365 dies que té l'any, veuríem com, de mitjana, els catalans treballem 201 dies l'any només per complir amb les nostres obligacions tributàries. Segons aquests càlculs, doncs, fins al 21 de juliol només hem treballat per pagar a l’Estat. A partir d’aleshores, ens “alliberem fiscalment”, tot i que tots sabem que encara ens queden desenes de despeses per pagar.

Quants dies dediquem a cada impost?

A més, Masmitjà ens detalla quants dies dediquem a cada impost.

  • 46 dies a pagar l’IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques)
  • 29 dies a pagar l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit)
  • 105 dies a pagar cotitzacions socials 
  • 14 dies a pagar impostos especials (com l’alcohol, els hidrocarburs, l’electricitat o el tabac)
  • 7 dies a pagar altres tipus d’impostos com l’IBI o l’impost de circulació

Càlculs per pagar els impostos / Pixabay

Els càlculs per pagar els impostos / Pixabay

Catalunya, la comunitat amb més pressió fiscal

Que aquest dia hagi arribat el 21 de juliol per a nosaltres, converteix Catalunya en el territori de l’Estat amb major pressió fiscal: els catalans i les catalanes som els que més dies destinem a pagar impostos. De fet, som l’únic indret que, juntament amb el País Valencià, ha augmentat la càrrega impositiva el darrer any, 2020.

“Català, has vingut a aquest món a treballar i a pagar impostos”, lamenta l’economista Marc Masmitjà.

Catalunya vs. Madrid

A tall d'exemple, l'Institut Ostrom recorda que un contribuent solter i sense fills amb ingressos bruts anuals de 30.000 € ja parteix en desavantatge respecte a un amb les mateixes condicions que viu a Madrid, ja que només amb l'IRPF ja paga 325 € més cada any. A més cal apuntar que des de l’1 de gener de 2021, el tipus marginal màxim de l'IRPF a Catalunya és del 51%.

EuropaPress 3640782 presidenta comunidad madrid isabel diaz ayuso posa presentacion avion

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Europa Press

Els 24.000 euros anuals de salari mitjà —un cost salarial de 31.500 euros si considerem la contribució a la Seguretat Social a càrrec de l'empresari— es converteixen en 16.000 euros nets. En altres paraules: després d’aplicar els impostos sobre les rendes del treball al cost salarial, un individu a Catalunya amb el salari mitjà només disposa del 50% restant per al consum o l’estalvi personals.