L'any del procés també és l'any de les inversions internacionals a Catalunya. La Generalitat va captar 70 projectes d'inversió estrangera durant el 2017, la xifra més elevada de la història, amb una inversió total de 241 milions d'euros i la creació de 3.217 llocs de treball nous ―dels quals 1.382 mantinguts―, segons les dades presentades avui per la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero

La fuga de seus 

Respecte a la fuga de seus, que es va produir principalment els mesos d'octubre i novembre, la consellera assegura que "tot i que no podem negar que hi ha hagut un impacte negatiu en les empreses" entre els mesos d'octubre i novembre, "cal tenir en compte que els moviments d'empreses hi han estat sempre". Amb les dades a la mà, l'any 2015 van sortir 3.000 empreses i en van entrar 2.000, "és un procés normal" i, per tant, "cal fer una anàlisi en profunditat" de la fuga de seus, assegura Chacón. 

Des de la Generalitat destaquen el fet que la fuga de seus es va donar principalment en empreses d'aquí i molt poc en empreses internacionals. En aquest sentit, Chacón explica que el discurs que s'ha utilitzat "és el de la inestabilitat política, però aquest argument es gira en contra quan ens adonem que les empreses estrangeres s'han quedat". "Som conscients que hi ha hagut un interès de posar en rellevància aquest tema", i que "quan es diu que les empreses estan marxant, a mi m'agradaria preguntar què aporta aquest missatge negatiu més que desestabilitzar el teixit productiu i crear por", assegura la consellera. 

D'altra banda, el dia 6 d'octubre, el govern central va posar en marxa un decret que "ajudava a les empreses a marxar", un decret que avui dia encara no s'ha derogat. En aquest sentit, la consellera d'Empresa demana que "aquest decret es derogui", ja que "no fa cap bé". 

No als incentius fiscals perquè les empreses tornin

Chacón ha estat molt clara en aquest sentit: "Volem que les empreses tornin, però en cap cas farem una política d'incentius fiscals perquè és com premiar-les per haver marxat". Tot i això, assegura, "no vol dir que no intentarem que tornin", i assegura que es reuniran amb elles per parlar-ne. 

Una inversió internacional cada 5 dies

El 2018 va començar amb diverses multinacionals establint seus a Catalunya, principalment a Barcelona, ja fos com a hub per al sud d'Europa o com a centre de producció estratègica. Segons la Generalitat, fins al 15 de juny del 2018 s'ha arribat als 175 milions d'euros en inversions a Catalunya, el 75% del que es va invertir l'any passat, i en exportacions s'ha arribat als 18.300 milions el primer trimestre del 2018. De fet, segons les dades, de mitjana es dona "una inversió internacional cada cinc dies".

"Les multinacionals estan optant per establir a Catalunya alguna part de les seves divisions", i això provoca que "Catalunya es posicioni internacionalment com a país".

Actualment hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, un 22% més que les que hi havia el 2016. Les inversions internacionals provenen principalment d'Alemanya, França, Estats Units, Itàlia i els Països Baixos.