Els preus segueixen pujant, principalment pels carburants i l'electricitat. El mes de juliol van pujar un 2,3% a Catalunya en relació amb el mateix mes de l'any passat i la taxa d'inflació anual es manté per sobre del 2% per tercer mes consecutiu aquest 2018. L'encariment de la vida es deu sobretot als carburants i combustibles que es mantenen a l'alça amb un augment de preus del 12,8% l'últim any, i també per l'increment de costos dels productes energètics (11,4%). Destaca també l'augment dels preus de productes d'alimentació com les fruites fresques (10%) o els ous (6,7%). 

Tendència alcista

Els preus continuen la tendència iniciada al maig però baixen una dècima en relació a la taxa d'inflació anual registrada al juny a Catalunya (2,4%). Al maig els preus es van disparar a Catalunya quan la inflació anual ja es va situar en el 2,3% mentre que a l'abril l'IPC anual va ser de l'1,2%. Des del setembre del 2017 no es veien taxes superiors al 2%, i el juliol ja és el tercer mes consecutiu amb una inflació anual per sobre d'aquesta taxa.



El cost dels combustibles es manté a l'alça i impulsa l'augment anual de preus amb un increment del 12,8% l'últim any. Al juny ja van augmentar un 11,9% i al maig un 9,4% anual. Pel que fa als productes energètics, les dades de l'INE constaten la mateixa tendència amb un augment de l'11,4% al juliol en relació al mateix mes de l'any passat. Al juny l'encariment dels productes energètics va ser del 10% i al maig del 8,1% anual.

D'altra banda, també destaca l'encariment de productes alimentaris com les fruites fresques (10%), dels ous (6,7%), dels crustacis (3,4%), de les patates (2,9%), de la carn de boví (2,8%) o dels llegums i hortalisses fresques (1,8%). També augmenta el preu de les begudes alcohòliques (4,5%). Per contra, baixa el preu de l'oli (-1,9%), del peix fresc (-1,5%), de la llet (-1,4%), del sucre (-0,9%), del pa (-0,2%) i del cafè (-0,1%).

Alhora, també destaca el descens dels paquets turístics (-2,4%) i de l'oci i la cultura amb una deflació anual del 0,5%. També han disminuït els preus del calçat femení (-0,7%), del tèxtil i accessoris per a la llar (-0,6%) i del transport públic interurbà (-0,5%).

Els preus pugen més a Girona, Tarragona i Lleida

Els preus han pujat més a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida que a Barcelona. En les tres primeres l'IPC anual s'ha situat en el 2,6%, tres dècimes per sobre de la mitjana catalana. A Barcelona l'increment ha estat del 2,2%. A totes les demarcacions la inflació se situa per sota de la taxa anual registrada al juny. 

Pel que fa a la dada intermensual, totes les demarcacions catalanes registren descens en relació al mes anterior. La baixada de preus més pronunciada és a Lleida (-0,8%), seguit de Barcelona (-0,6%), Girona (-0,5%) i Tarragona (-0,3%).

IPC del 2,2% a l'Estat

Al conjunt de l'estat espanyol la taxa anual de l'IPC se situa en el 2,2%, una dècima per sota de la taxa catalana, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En relació a la resta d'autonomies, la taxa d'inflació anual més alta l'ha registrat Castella-la Manxa (2,6%) i la més baixa ha estat a Ceuta (1,3%).