El 5 d'octubre passat el govern del PSOE va aprovar, en Consell de Ministres, prohibir a les comercialitzadores elèctriques i de gas natural realitzar accions de publicitat o contractació dels seus productes mitjançant el porta a porta, tret que la visita sigui sol·licitada pel consumidor. Una llei que, "d'un dia per l'altre", ha deixat més de 12.000 persones sense feina, segons ha pogut saber El Nacional a través de fonts del sector. A Catalunya, afecta 4.000 treballadors directes i 20.000 d'indirectes. 

Segons el govern espanyol, aquesta mesura pretén protegir els consumidors d'electricitat, "optimitzar la contractació d'aquest subministrament i reduir la factura elèctrica", tal com va explicar en el seu moment la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera (imatge principal). Amb tot, però, els més de 12.000 treballadors afectats expliquen que "aquesta mesura va en contra de la llei de lliure mercat", alhora que critiquen el fet que "ens ha agafat per sorpresa i ens hem quedat sense feina d'un dia per l'altre".

Davant la situació, aquest col·lectiu d'afectats ha creat una plataforma de Fuerzas de Ventas e Intermediarios de Comercio (AFVIC), encara en construcció, per denunciar el fet, "perquè va en contra la lliure competència i l'oferta de preus per al consumidor". "Creiem que el govern ho tirarà enrere, perquè no té cap sentit", asseguren fonts del sector. 

Les diferències

El govern sosté que aquesta llei s'aplica per les queixes en matèria de comercialització de les elèctriques, i per uns casos d'estafes que es van produir i denunciar. Les fonts, però, admeten que hi poden haver casos "de pràctiques abusives", però critiquen el fet que "només 1 de cada 10 queixes dels consumidors són pel porta a porta", però que per exemple "hi ha el triple de queixes per una mala lectura dels comptadors". El problema, segons els afectats, és que "el govern espanyol ho posa tot al mateix sac". 

Segons les dades del Consell Nacional de la Competència, dels 300 milions de factures anuals (entre 6 i 12 factures anuals per un total de 30 milions de consumidors, aproximadament), "hi ha unes 112.000 queixes per la venda porta a porta, aproximadament el 7,5% del total de reclamacions".

"No es pot fer una prohibició d'aquesta índole" a la lleugera. A més, afecta només el sector de la llum i el gas, i entre els afectats hi ha comercials, administradors, gent de manteniment i d'altres. A més, "s'ha de tenir en compte que les elèctriques no tenen força comercial", asseguren, "i aquests serveis porta a porta són necessaris". 

"Ningú ha parlat amb nosaltres"

Els afectats asseguren: "Ningú s'ha assegut a parlar amb nosaltres". Es tracta d'empreses subcontractades per grans empreses elèctriques "i el decret es va aprovar sense negociació prèvia ni possibilitat de reacció dels empresaris ni dels 12.000 treballadors".

D'aquesta manera, els comercials no poden sortir a fer la seva feina perquè "les companyies elèctriques han decidit que no poden permetre-ho". Així, es queixen que "ens porta a una situació dramàtica perquè estan acomiadant persones".  

En aquesta situació, AFVIC demana que el govern espanyol s'assegui a dialogar amb ells i així "evitar que aquest decret arribi al Congrés i que es derogui".