El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha criticat la gestió de la Generalitat de la crisi del coronavirus, al considerar que no va destinar els recursos necessaris per contenir els primers brots i que els seus últims missatges "alarmistes" poden acabar d'enfonsar el sector turístic.

"Jo crec que no s'ha fet prou bé a Catalunya", afirma Canadell en una entrevista amb EFE. L'empresari reconeix que "és molt fàcil parlar a toro passat", però que ara, vist en perspectiva el que ha passat en les últimes setmanes, pot dir que a la Generalitat "li va faltar previsió" a l'hora de controlar els primers brots que es van registrar a la comarca del Segrià i després també a d'altres zones, com la Noguera, Barcelona o l'Hospitalet de Llobregat.

En la seva opinió, després de conèixer els primers casos de contagis de COVID-19, el govern català hauria d'haver comptat amb més rastrejadors per fer un seguiment dels contactes i realitzar "confinaments selectius", el que segurament hauria evitat arribar a l'"alarmisme" que s'ha generat.

"Calien més proves PCR, tenir rastrejadors i tenir una app de seguiment. Això ens hauria ajudat a controlar molt més el concepte de microconfinament", assenyala l'empresari independentista, que afirma de manera contundent: "Creiem que aquí la Generalitat ha fallat".

Canadell es mostra també molt crític amb els missatges d'"alarma" que ha donat el Govern de l'Estat de la situació a Catalunya i que "ha provocat un efecte crida a no venir" des de països com França, Bèlgica o Alemanya, des dels quals és fàcil arribar en cotxe o avió i que constitueixen alguns dels principals mercats emissors de turistes a la comunitat.

El president de la Cambra assegura que a principis de juliol el nivell de reserves de Barcelona era dels més alts d'Europa, amb taxes d'ocupació que alguns dies fregaven el 60%, però que després del confinament de Segrià van començar a produir-se les primeres cancel·lacions i que aquestes han anat a més en els dies posteriors, coincidint amb les últimes mesures de la Generalitat davant la crisi de coronavirus.

Aquesta mateixa setmana, el president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer en roda de premsa per advertir que Catalunya es troba en una situació "crítica" i que no li tremolarà el pols si ha d'aplicar mesures més restrictives per contenir els contagis, com el confinament domiciliari.

"Jo crec que ens hem anticipat en l'alarma", assevera Canadell, que recorda que la situació ara és molt diferent de la de març, ja que, a diferència de fa quatre mesos, els hospitals no estan tensionats, la gran majoria d'infectats són asimptomàtics i l'edat dels contagiats és molt menor. L'empresari entén que el Govern "prioritzi la salut i la vida", però creu que podria haver traslladat el missatge a la ciutadania "d'una altra manera", buscant "un punt d'equilibri" i mesurant les conseqüències que aquest tipus de declaracions tenen en l'economia.

"Entre salut i economia hem de dir salut, no hi ha cap dubte. Però sense economia no hi ha salut, perquè si no podem recaptar impostos per pagar el sistema sanitari no hi haurà salut a mig termini", apunta Canadell. "Crec que hauríem d'haver estat molt més prudents, hauríem d'haver focalitzat molt més on era el problema i no dibuixar una Catalunya general en color vermell quan hi ha zones que estan realment en verd i que fins i tot poden ser més segures que els països d'origen dels turistes", subratlla el president de la Cambra.

Amb l'objectiu de retornar als turistes la confiança a Catalunya i intentar salvar la temporada turística, la Cambra proposa al Govern i la Generalitat la creació d'un mapa que permeti seguir l'evolució de la COVID-19 en les diferents destinacions turístiques, de manera que apareguin en verd les zones segures i en vermell aquelles amb una major incidència del coronavirus.

"Cal donar el missatge a Europa que no és cert que Catalunya en global tingui un alt risc de coronavirus, sinó que està molt focalitzat", recalca Canadell, que tem que no només els turistes estrangers deixin de venir a la comunitat, sinó també visitants d'altres regions espanyoles.