La pandèmia del coronavirus serà "més dura quant a la mortalitat a l'octubre i el novembre", segons ha advertit aquest dilluns el director per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Tanmateix, no només es veurà amenaçada la supervivència dels ciutadans sinó també la de les companyies. Així ho ha advertit el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, aquest divendres a través del seu compte de Twitter: "Després de la crisi sanitària, que finalment sembla que està sent controlada, tot indica que els propers mesos seran molt durs per a moltes pimes i autònoms".

Les empreses, per poder afrontar la següent etapa de crisi, s'estan centrant en fusions, en l'ampliació de capital amb aportacions de nous socis i, fins i tot, en fer fons econòmics per invertir en empreses viables que necessitin aguantar uns mesos fins que tornin a la normalitat. En aquest tipus d'accions i en la reorientació dels negocis s'està centrant la Cambra de Barcelona i la resta de cambres catalanes per salvar al màxim l'activitat econòmica.

Les consultes i qüestions formulades per les empreses per intentar mantenir l'activitat en marxa "durant els primers mesos estaven relacionades amb com obtenir línies de finançament ICO o realitzar ERTO; posteriorment es van enfocar en com reorientar el negoci, i ara, finalment, les demandes giren entorn de com trobar una sortida a la cessió de l'activitat ", indica Canadell.

El que tanca una empresa "pateix durament des del punt de vista personal i econòmic, i menut veu esvaïdes moltes il·lusions i esperances de futur. A més, desgraciadament, també comporta la pèrdua segura de llocs de treball i de generació de riquesa i benestar", lamenta el president. En aquesta situació, no és el mateix tancar una empresa i deixar les màquines inactives que acabar una activitat i traspassar-la a un tercer, concreta.

"En alguns casos, un tancament pot suposar que algú recuperi l'activitat si sap aconseguir que els clients continuïn consumint en un altre establiment que potser veurà incrementada la seva activitat", afegeix Canadell. En aquest sentit, les cambres catalanes, van llançar el mes d'abril passat un programa que porta per nom "Que cap empresa no tanqui" i que té per objectiu ajudar les empreses a no veure's obligades a concloure la seva activitat. El projecte està format per un equip de gairebé 200 assessors experimentats voluntaris, principalment de l'Associació de Sèniors de Catalunya per a l'Orientació del Talent Emprenedor (Asencat) i l'Escola de Graduats Socials de Barcelona.

 

Imatge principal: Imatge del sistema d'automatització del reg desenvolupat per l'empresa Ongrup. Foto: ACN