La Cambra de Comerç de Barcelona, en la línia de tots els organismes econòmics, ha revisat a la baixa les previsions de creixement de Catalunya. Concretament, ha rebaixat 1,5 punts el creixement del PIB de Catalunya fins al 4,8% per aquest 2022 i que provocarà que no arribem a les xifres prepandèmia fins al 2023, una dada molt semblant a les previsions que va publicar el Govern la setmana passada. Els motius d'aquesta rebaixa, tal com han explicat aquest dimarts la presidenta de la corporació Mònica Roca i el cap del gabinet d'Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, les pressions inflacionistes, que aquest any es podria situar al voltant del 7% de mitjana. Un altre dels motius d'aquest descens de les previsions ha estat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia que ha provocat una alça dels preus energètics, sobretot del gas i el petroli i tot plegat, provoca un clima d'incertesa econòmica pels pròxims mesos. 

Davant d'aquest panorama, considera que el gran dubte de l'economia és en quin grau aquest augment dels preus energètics s'acabarà traslladant a la inflació subjacent, és a dir aquella que exclou els preus energètics i els aliments no elaborats. En aquest sentit, les empreses enquestades per la Cambra consideren que els preus de venda augmentaran durant el segon trimestre de l'any, encara que molt menys que durant els últims tres mesos. Una altre fet addicional pel que fa a la inflació, és que no hi ha hagut el mateix creixement dels salaris a Catalunya, ja que els salaris pactats per conveni estan molt per sota (2,2%) del creixement de la inflació fet que no està provocant una espiral preus-salaris. Si aquesta tendència es manté, segons al Cambra, hauria de provocar que la inflació es moderés durant la segona meitat de l'any per la contribució negativa dels preus energètics. Ara bé, tot i això, la corporació reclama que la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies s'hauria de pal·liar amb més ajudes públiques per protegir la població més vulnerable. 

Evolució del mercat laboral

Pel que fa al mercat laboral, que és una bona mostra de com està l'economia del país, la Cambra constata que ha mantingut una clara tendència positiva durant el primer trimestre de l'any. De fet, si recordem l'última Enquesta de Població Activa (EPA) l'atur a Catalunya va ser del 10,2%, la taxa més baixa des del 2008 i, a més, els afiliats a la Seguretat Social han seguit augmentant i ja són un 2,6% superiors a les xifres prepandèmia. Aquesta situació positiva també se li suma que els treballadors en ERTO a Catalunya han baixat considerablement fins als 22.107 de mitjana durant el mes de març. 

Ara bé, aquesta bona marxa del mercat laboral a Catalunya contrasta, segons les enquestes de la Cambra, amb el "debilitament de la marxa dels negocis de l'empresariat català", que encara no s'ha revertit durant aquest 2022 per culpa, primer, de l'aparició de la variant òmicron, i, després, per l'augment de la inflació agreujat per l'inici de la guerra. Alhora, però, tot i aquest empitjorament de les perspectives, hi ha un sector que funciona totalment a la inversa de la resta, com és l'hostaleria, que preveu un molt bon comportament en els pròxims mesos gràcies a la millora del turisme estranger. 

Pel que fa a l'arribada dels Fons Next Generation a Catalunya, la Cambra ha reclamat que Catalunya rebi entre el 20 i el  25% d'aquests fons per part del govern espanyol, ja que el país representa el 19% del PIB espanyol, el 25% de la indústria manufacturera, el 23% de l'R+D i el 25% de les exportacions, d'aquí que el percentatge sigui tan elevat. A més, cal recordar que, de moment, el que ha rebut Catalunya és molt inferior a aquest 20%.