L'Estat espanyol compta amb institucions capdavanteres en l'àmbit de la biomedicina, i alguns dels seus investigadors tenen fama mundial. I, malgrat tot, hi ha un problema amb la valorització i comercialització d'aquestes recerques. Moltes idees valuoses del camp de la investigació no assoleixen els medis pel que anomenen "superar la vall de la mort", arribar al mercat. Per això l'Obra Social "la Caixa" i Caixa Capital Risc s'han involucrat en el programa CaixaImpulse, que aquest curs donarà suport a 23 projectes de recerca en biomedicina d'Espanya i Portugal, amb l'objectiu de maximizar-ne el rendiment mitjançant patents, creacions d'empreses o acords de transferència. El programa, fins ara, amb tres edicions, ja ha recolzat 58 iniciatives amb 5,5 milions d'euros. S'han creat dues spin-off, i cinc més estan en procés de creació. A partir d'ara l'European Institute of Technology - Health, el consorci europeu líder en innovació en biomedicina s'ha afegit a la iniciativa i ha ofert algun finançament suplementari. El cost global d'aquesta edició del projecte girarà en torn als 3,5 milions d'euros.

el director general de la fundacio bancaria la caixa jaume giro i el president de caixa capital risc marcelino armenter

Jaume Giró i Marcelino Argenter amb els coordinadors dels projectes guanyadors. Foto: Obra Social "la Caixa".

Lideratge català

Avui la Fundació Bancària "la Caixa" ha presentat els 23 projectes seleccionats de la convocatòria d'enguany (entre 80 candidats), en presència dels coordinadors d'aquestes iniciatives. CaixaImpulse és un projecte que prioritza aquells projectes que tenen més impacte social i que també tenen més possibilitats de sortir endavant. 14 dels projectes triats enguany han estat presentats per entitats científiques catalanes, i n'hi ha un de portuguès (és el primer any que hi poden participar institucions portugueses, ja que "la Caixa" es vol afermar a territori portuguès). Andreu Martínez, coordinador d'un dels projectes triats, ha valorat especialment CaixaImpulse pel fet que obliga als científics a pensar més enllà de la producció acadèmica i a plantejar-se en l'aplicació de les seves recerques.

De la fantasia a la realitat

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa" ha felicitat a aquells que són capaços d'establir ponts entre la fantasia i la realitat. Ha apuntat que és una tasca que no és fàcil, però que el projecte ja ha demostrat la seva eficàcia en el temps que porta en funcionament. Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc, el soci de la Fundació Bancària "la Caixa" a CaixaImpulse, ha afirmat que aquesta iniciativa demostra com el món financer pot contribuir decisivament a projectes mèdics, ja que els grans experts en el camp científic no tenen gairebé mai experiència empresarial, i que els cal ajuda per maximitzar els beneficis i l'aplicació de la recerca. CaixaImpulsa ofereix 70.000 euros per a cada projecte triat per a la valorització de les recerques, però també hi ha un fons important que permet al programa associar-se financerament amb els projectes més potents i més viables. Ara bé, Marcelino Armenter ha deixat clar que "no hi ha cap garantia": alguns dels projectes que reben ajudes potser no es materialitzaran mai. CaixaImpulsa es reserva la participació de l'1% en les societats creades a partir d'aquest projecte.

De l'exoesquelet al diagnòstic d'arrítmies

En la presentació dels guanyadors s'ha mostrat al públic els dos projectes més valorats pels avaluadors. Josep Maria Font de la Universitat Politècnica de Catalunya ha presentat ABLE, la comercialització d'un "biorrobot asertiu de baix cost". Es tracta de realitzar un exoesquelet de baix cost, fàcil d'utilitzar per millorar la integració de les persones amb lesions medulars però que tenen mobilitat fins a la cadera. Es tracta d'un dispositiu que permet, amb una simple motxilla i un dispositiu acoplat a les pròtesis habituals, facilitar la vida dels pacients. Gent que actualment va amb cadira de rodes, es podria moure senzillament amb unes crosses. Aquest dispositiu, que pretén que el pacient torni a caminar i guanyi autonomia, ja s'ha provat amb pacients de l'Institut Guttmann. Andreu Martínez, de l'Instituto de Investigación Médica Gregorio Marañón de Madrid, ha presentat CORIFY, un altre dels projectes destacats, relatiu al diagnòstic de les arrítmies amb mètodes no invasius. Mitjançant un dispositiu complex integrat per molts electrodes, sense obrir al pacient, es pot saber amb detall com és una arrítmia i decidir si una intervenció és convenient o no. Es tracta d'una eina que millora la qualitat de vida dels pacients, però també redueix la despesa sanitària. Entre el conjunt de projectes premiats n'hi ha de molts diversos: des de fàrmacs per al càncer fins a mètodes de diagnòstic de la septicèmia, passant per un producte pensat per a prevenir les malalties bucodentals o tractaments per a l'esclerosi múltiple i per a l'esclerosi lateral.