CaixaBank ha guanyat 1.573 milions d'euros al primer semestre de 2022, el que representa un 17,1% més en base comparable als primers sis mesos de 2021, més enllà dels efectes de la seva fusió amb Bankia. L'entitat catalana ha impulsat els seus beneficis gràcies a un fort increment de la concessió d'hipoteques, que ha avançat un 58% i a la de crèdits al consum, que creix un 21%, segons el balanç de resultats presentat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Els beneficis de Caixabank  també s'incrementen per la reducció de costos per les sinergies de la fusió i les dotacions més baixes destinades a provisions. En canvi, si es té en compte l'impacte generat per la integració el resultat cau un 62,4%.

El resultat de CaixaBank augmenta un 17,1% si es comparen perímetres homogenis i un 23,1% sense tenir en compte els impactes generats per la integració, que incloïen una aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions pel fons negatiu de comerç. Segons ha informat CaixaBank, la millora dels resultats es recolza en la disminució en un 5,6% de les despeses recurrents per les sinergies de la fusió i la reducció del 16,8% de les dotacions per a insolvències. En concret, els costos de personal baixen un 7,5% per la sortida voluntària de més de 6.400 treballadors a Espanya.

Més estalvis i menys morositat

Pel que fa als recursos de clients, al primer semestre van pujar a 624.087 fins al juny, un 2,2% més des del darrer trimestre fruit d'un major estalvi. Així mateix, tot i el context d'incertesa econòmica, el balanç mostra també una disminució de la ràtio de morositat, que es redueix fins al 3,2%, el nivell més baix des del desembre del 2008. Al tancament del 2021 era del 3,6%. D'altra banda, els saldos "dubtosos" baixen fins als 12.424 milions, amb una reducció de 937 milions durant el trimestre.

Els ingressos per dividends cauen un 13,5% fins als 131 milions d'euros, en gran manera per la reducció de les aportacions de Telefónica i BFA. Pel que fa als resultats d'entitats participades baixen un 48,4% després de la venda del vienès d'Erste Group Bank, mentre que els ingressos d'operacions financeres s'incrementen. Així mateix, creixen les comissions bancàries un 1,1%, interanual.

El grup que presideix José Ignacio Goirigolzarri manté un fons col·lectiu de provisions de 1.257 milions per a fer front a les conseqüències que pugui tenir l'escenari macroeconòmic actual, marcat per la pandèmia i la invasió russa d'Ucraïna.

Bona evolució del crèdit

En l'àmbit comercial, CaixaBank destaca la bona evolució de la concessió de crèdit, amb un augment de la producció d'hipoteques del 58%, del finançament al consum del 21% i dels crèdits a empreses del 57%. El saldo de crèdit sa se situa en 351.012 milions, un 3,2% interanual més, gràcies a aquest increment de la producció creditícia. Quant al total de crèdit concedit amb aval ICO, el 23% ja ha estat amortitzat o cancel·lat i, de l'import restant, un 85% ha finalitzat el període de carència. Del saldo total inicialment concedit, un 3,7% està classificat com a morositat, segons l'entitat.

Final del procés d'integració

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha destacat que l'empresa ha completat un primer semestre "molt positiu" amb el final del procés d'integració amb Bankia, un esforç de reducció de despeses i un "fort creixement" de l'activitat comercial amb activitats com les assegurances o els crèdits a empreses.

Caixabank ha registrat una reducció de costos marcada per la caiguda en el nombre d'empleats -que passa de 49.762 a 45.022 en sis mesos- i sucursals. Pel que fa al nombre d'oficines, CaixaBank mostra una reducció, passant de 5.317 de fa sis mesos a les 4.543 actuals. El nombre de caixers o "terminals d'autoservei" també cau de les 14.426 a les 13.095 actuals.