La Comissió Europea ha retallat aquest divendres la previsió de creixement del producte interior brut (PIB) d'Espanya el 2023 fins a l'1%, més d'un punt menys del que calculava fa uns mesos, però creu que l'economia espanyola esquivarà la recessió tècnica en un exercici en què la inflació baixarà al 4,8%. Les noves previsions econòmiques de l'Executiu comunitari preveuen, en particular, una contracció del 0,3% l'últim trimestre d'aquest any i una taxa del 0% els tres primers mesos del 2023, evitant així encadenar dos trimestres en negatiu, cosa que suposaria una recessió tècnica.

El taulell europeu

Per contra, Brussel·les eleva mig punt la projecció d'expansió del PIB aquest any, des del 4% que va anunciar al juliol fins al 4,5% que recull el document presentat en una roda de premsa pel comissari d'Economia, Paolo Gentiloni. Si ho comparem en xifres generals, s'espera que creixi a la UE un 3,3% el 2022 (3,2% a la zona de l'euro). L'activitat econòmica es veurà moderada, amb un creixement del PIB del 0,3% el 2023. Pel que fa a la inflació, es preveu que a la UE augmenti un 9,3% aquest any i un 8,5% a la zona de l'euro. S'espera que la inflació disminueixi el 2023, però es mantingui alta al 7,0%. I en termes de dèficit, s'espera que baixi fins al 3,4% del PIB aquest any (3,5% a la zona de l'euro). El 2023, el dèficit públic agregat, però, augmentarà lleugerament.

Comparativament amb altres països, Espanya surt castigada si es té en compte el PIB, però en termes de creixement va en la línia dels altres. Si bé aquest 1% de creixement pel 2023 s'espera que millori el 2024 fins arribar al 2%, el càstig també és per França (0,4%); Alemanya (-0,6%); Itàlia (0,3%); o Bèlgica (0,2%) en previsions pel proper 2023. Malgrat una contracció prevista del PIB al quart trimestre, l'impuls a partir del 2021 i el fort creixement de la primera meitat de l'any augmentaran el creixement del PIB real el 2022 en conjunt fins al 3,3% a la UE, molt per sobre de la projecció del 2,7% de la Previsió provisional d'estiu (SiF). La inflació també va continuar sorprenent a l'alça. L'acceleració i l'ampliació de les pressions dels preus en els deu primers mesos de l'any han traslladat el pic d'inflació previst al quart trimestre d'enguany i han elevat la projecció anual de la taxa d'inflació al 9,3% a la UE i al 8,5% a la zona de l'euro, aproximadament un percentatge punt superior al que s'esperava.

taula comparativa
Taula de creixement per països

Així doncs, es preveu que la contracció de l'activitat econòmica continuï el primer trimestre de l'any vinent. Per tant, s'espera que la UE i la zona de l'euro, i la majoria dels estats membres, experimentin una recessió tècnica aquest hivern. El creixement tornaria a la primavera, ja que la inflació relaxa progressivament el seu control sobre l'economia. No obstant això, amb els forts vents contraris que continuen frenant la demanda, l'economia de la UE només gestionarà un creixement poc brillant. Per al conjunt del 2023, aquesta previsió preveu un creixement del PIB real tant a la UE com a la zona de l'euro en un 0,3%, molt per sota de l'1,5% i l'1,4% previstes a la UE.

Davant de les pressions inflacionistes persistents, s'espera que la política monetària continuï en el seu camí d'enduriment. D'acord amb les expectatives del mercat, se suposa que el BCE continuarà augmentant el seu tipus de política al llarg del 2023. Amb algunes excepcions, també s'espera que la majoria dels bancs centrals de la UE continuïn endurint-se al llarg del 2023. Per tant, els tipus a curt termini haurien de continuar augmentant durant l'horitzó de previsió.