La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimarts un mecanisme temporal per limitar el preu del gas natural als mercats on es negocien els contactes de l'hidrocarbur amb l'objectiu d'aconseguir rebaixar la seva cotització en els pròxims mesos i abaratir així la factura elèctrica de les famílies i les empreses. "Tenint en compte la naturalesa de la crisi energètica, i sobre la base del marc de les mesures actuals de reducció de la demanda, ha arribat el moment de posar en marxa un mecanisme així", justifica la CE. Brussel·les vol obtenir el vistiplau dels estats membres en les setmanes vinents, de manera que els serveis comunitaris puguin treballar immediatament en els detalls d'aquest mecanisme "corrector" que s'activaria "quan fos necessari". "Hauria de ser prou flexible per assegurar el subministrament, prou per garantir que el mercat funciona i el gas flueix i prou ampli perquè cobreixi els índexs que tenim a la UE", ha resumit Ursula von der Leyen, cap de l'Executiu comunitari. 

En particular, la mesura establiria, amb caràcter temporal, un "límit dinàmic del preu" per les transaccions en el mercat TTF Dutch, de manera que les transaccions que superessin el sostre fixat "no estarien permeses", el que "ajudaria a evitar una volatilitat extrema i preus excessius". De fet, les autoritats comunitàries reconeixen que aquesta inspira en la carta en la qual uns 50 estats membres, entre ells Espanya, reclamaven un topall al preu de totes les importacions de gas, ja fossin de Rússia o des d'altres proveïdors com Noruega, Estats Units o Algèria. Aquest mecanisme estaria en vigor fins que la Comissió Europea desenvolupi un índex de referència alternatiu al TTF Dutch, vinculat estretament a la cotització del gas que arriba per gasoducte que no recull adequadament el preu dels enviaments del gas natural liquat (GNL). 

Compra conjunta del gas

Per altra banda, la Comissió Europea ha proposat que almenys el 15% de les compres de gas natural del bloc per omplir les reserves de cara a l'hivern es facin a través d'una plataforma conjunta en la qual els 27 facin servir el seu poder de mercat per abaratir el preu de l'hidrocarbur. Aquesta mesura és una de les incloses a la nova bateria de propostes que l'Executiu comunitari portarà la cimera de caps d'Estat i de Govern d'aquest dijous i divendres, en la que volen pactar actuacions que frenin els desorbitats preus del gas natural. Brussel·les sospita que aquest hivern serà inclús més dur que el d'aquesta temporada i vol tenir preparat un marc legal que permeti iniciar ja a l'abril els comptes conjunts, una idea que Espanya i altres països reclamen des de finals de l'any passat. "Les compres de gas conjuntes tenen el potencial de reduir les ofertes descoordinades pel subministrament de gas entre estats membres, el que resultaria en un accés més just a gas i potencialment en menors preus", argumenten les autoritats comunitàries, que veuen aquesta estratègia "especialment rellevant" de cara a omplir els dipòsits a partir de la primavera de 2023. 

Paral·lelament, la proposta de reglament de Brussel·les planteja un model obligatori de solidaritat entre estats membres que s'utilitzaria en casos d'emergència quan no existeixin acords bilaterals de col·laboració entre països. "Hauria de tenir 40 acords de solidaritat d'aquest tipus, però només en tenim sis. No és suficient amb una crisi d'aquest calibre", ha justificat aquest dimarts von der Leyen. A més, l'Executiu comunitari suggereix noves idees per reduir de manera "proactiva" el consum "no essencial" de gas, per exemple limitant l'ús de la calefacció en exteriors o en piscines privades, sempre tenint en compte que les mesures no poden afectar a consumidors vulnerables que no disposen de marge per retallar més la seva demanda.