El judici de Brussel·les sobre l'incompliment del dèficit d'Espanya i Portugal ha estat aprovat pels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin). Més concretament, el conjunt de ministres han adoptat aquest dimarts el dictamen de Brussel·les que certifica la falta de "mesures eficaces" per part d'ambdós països a l'hora de reduir els seus dèficits públics als nivells pactats amb la UE, el que a partir d'ara, activa el termini de 20 dies perquè la Comissió Europea fixi la quantia de la multa que, en el cas d'Espanya, podria ascendir fins als 2.000 milions (un 0,2% del seu PIB), així com la congelació de fins al 50% dels fons europeus que li corresponen el 2017.

"Estic convençut que al final arribarem a un resultat intel·ligent", ha concretat el president de l'Ecofin i ministre eslovac de Finances, Peter Kazimir, després d'anunciar la decisió presa en una votació en la qual no han pogut  participar ni Espanya ni Portugal. I encara que els Estats membres no han tingut ocasió de discutir l'opinió negativa de la Comissió Europea des que va ser oficialitzada dijous passat, fonts europees han assenyalat que en les reunions de preparació del Ecofin les delegacions ja es feien una idea de quin seria el veredicte.

Un excés de relaxació

En aquest sentit, Brussel·les ha retret novament al Govern de Mariano Rajoy una "relaxació" en els esforços per complir amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC) així com que no s'hagi aprofitat el ritme de creixement per accelerar la correcció del dèficit. "Es va relaxar la política pressupostària, en particular mitjançant una reforma fiscal i un creixement dinàmic de la despesa", ha concretat la Comissió, que al seu torn, reconeix els esforços d'Espanya per sortir de la crisi i recorda que les regles permeten "rebaixar, fins i tot reduir a zero" la sanció per l'incompliment.

A tot això, Espanya ja ha anunciat que mourà fitxa com més aviat millor. Té deu dies, fins al 22 de juliol per armar la seva defensa i provar de convèncer Brussel·les que no ha de ser sancionada. El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha avançat que el Govern central presentarà formalment les seves al·legacions aquest mateix dimecres, una vegada el Ecofin hagi activat el procediment formal. "Recollirem tots els punts que considerem que són importants i des del punt de vista de l'esforç que ha realitzat Espanya", ha assegurat De Guindos. La seva gran carta són els esforços realitzats en matèria fiscal per evitar generar "cap tipus d'inestabilitat o risc financer, bancari ni econòmic".

Resposta ofensiva, millor que defensiva

Per la seva part, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha desaconsellat a Espanya que doni una "resposta defensiva" a l'amenaça de multa pel dèficit i en lloc d'això, li ha demanat concretar quines són les mesures que pretén aplicar "per gestionar els problemes". És a dir, "una resposta ofensiva" dins d'unes al·legacions en les quals es preveu entreveure propostes clares per reduir el dèficit. Al seu torn, el responsable d'Economia, Pierre Moscovici ha destacat que "ara l'important és la qualitat de les al·legacions" d'Espanya. 

I dins la qualitat esperada, Moscovici ha avançat que es valorarà en gran mesura que "hi hagi compromisos" per part del govern espanyol per aconseguir "una trajectòria creïble de les finances públiques". "És el que esperem", ha reiterat. Comença el compte enrere de 10 i 20 dies, respectivament, per a les al·legacions d'Espanya i Portugal i per a saber la quantia definitiva de la multa fixada per l'Executiu comunitari. Una vegada Brussel·les posi xifres a la sanció, el Consell tindrà uns altres deu dies per oposar-se a la multa si vol frenar-la. En cas contrari, quedarà automàticament confirmada.