El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d'interès de les subhastes setmanals al 0% i ha tornat a pujar les seves previsions de creixement per a l'economia de la zona de l'euro fins al 4,6%, sis dècimes més que el 4% que havia pronosticat al març. A més la seva presidenta, Christine Lagarde ha afegit que el BCE preveu un creixement del 4,7% el 2022 (un 4,1% pronosticat al març) i del 2,1 % el 2023 (sense variació respecte a març).

Així ho ha anunciat l'entitat després de la reunió del Consell de Govern, on també ha decidit deixar inalterats els tipus d'interès als quals presta als bancs a un dia, en el 0,25%, i la facilitat de dipòsit, amb els quals anteriorment remunerava els diners a un dia, però ara penalitza l'excés de reserves, en el -0,50%.

A més, espera que les compres netes de deute per la pandèmia "durant el pròxim trimestre continuïn a un ritme significativament més elevat que en els primers mesos d'aquest any". El BCE compra bons per valor d'uns 80.000 milions d'euros al mes per fer front a la pandèmia i 20.000 milions d'euros al mes per altres programes regulars de compra de deute.

Pujada de la inflació

El BCE pronostica una altra pujada de la inflació fins a l'1,9% el 2021 (l'1,5% pronosticat al març), de l'1,5% el 2022 (l'1,2% pronosticat al març) i de l'1,4% el 2023 (sense variació respecte a març). Per això, el Consell de Govern espera que "l'activitat econòmica s'acceleri en la segona meitat de l'any a mesura que s'aixequen les mesures de confinament".

Lagarde també ha explicat que són més optimistes respecte al creixement que fa uns mesos, assegurant que "després de la contracció en el primer trimestre de l'any, l'economia de la zona de l'euro es reobre gradualment en la mesura que la pandèmia millora i les campanyes de vacunació progressen significativament". "Les últimes dades assenyalen una recuperació en l'activitat dels serveis i que es manté el dinamisme a la producció manufacturera", ha sentenciat Lagarde.

En aquest sentit, el BCE considera que seran crucials per a la recuperació el repunt de la despesa del consumidor, la forta demanda global i les polítiques pressupostàries i monetàries expansives, però, alhora, Lagarde ha alertat que es mantenen les incerteses perquè les perspectives econòmiques a curt termini depenen de la pandèmia i de com respon l'economia una vegada que es reobri.