L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest divendres la seva intenció de prohibir el lloguer d'habitacions turístiques a tota la ciutat. Així ho recolliria la nova modificació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (Peuat), aprovada aquest dijous, segons la qual el lloguer d'habitacions es podrà fer en el cas d'estances de més de 30 dies, "com és el cas d'estudiants o treballadors temporals".

L'objectiu d'aquesta nova modificació és evitar una saturació de places i un "augment desorbitat de l'oferta d'allotjaments turístics". Per a l'Ajuntament, l'aplicació directa del decret sense establir cap regulació específica implicaria un potencial de 670.000 habitatges que podria acollir habitacions turístiques tan sols presentant una declaració responsable. Segons l'Ajuntament, actualment hi ha a la capital catalana 154.261 places d'allotjament turístic. A començaments del desembre passat, l'Ajuntament va exigir també a AirBnb que retirés un miler d'anuncis de pisos turístics il·legals de la seva plataforma.

Altres implicacions de la modificació del Peuat

Les noves modificacions també estableixen que al sector nord del districte tecnològic 22@ no es pugui incrementar l'oferta turística. A més, es limita l'obertura de noves residències d'estudiants a les zones amb "més pressió turística", com són els barris de Ciutat Vella, l'Eixample o part de Gràcia. Segons les actualitzacions de la normativa, només es permetran noves obertures si es tracta de reconversions d'allotjaments turístics o albergs de joventut.

Després d'aprovar-ho inicialment en la Comissió de Govern, el document entra ara en un període d'exposició pública de tres mesos per compartir-ho i debatre-ho amb els grups polítics i els actors veïnals i econòmics.

Quatre anys després de l'entrada en vigor del Peuat, als barris cèntrics hi ha 940 places turístiques menys i l'oferta ha crescut de manera controlada i equilibrada a les zones perifèriques, segons ha explicat el consistori.