Barcelona és una ciutat amb un entorn "amable, tolerant i modern". Aquesta ha estat la definició que el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament, Jaume Collboni, ha donat de la capital catalana just després d'anunciar que aprofitarà la primera setmana d'octubre per anar a Londres i establir contactes amb empreses i entitats bancàries britàniques. L'objectiu d'aquesta missió comercial en què també hi intervindran les Cambres de Comerç és aprofitar el Brèxit per atraure inversions i aconseguir així més llocs de treball de qualitat i una millor remuneració. 

Més concretament, Collboni té una estratègia que sortirà a la llum la setmana vinent. És el Pla d'Acció Brèxit que posa el seu focus d'atenció en aquelles empreses britàniques tecnològiques que aporten un valor afegit. Alhora, també es pretén ampliar l'activitat de les companyies del Regne Unit que ja estan instal·lades a la capital catalana. I per a tot plegat, una de les principals armes de persuasió és el cost del lloguer de les oficines que és 7,35 vegades menor a Barcelona que a Londres. A més d'altres atractius com són: uns costos laborals menors, un sector industrial "potent", un escosistema emprenedor propi al "punt de mira dels venture capital" o una alta qualitat de vida que "atreu i reté talent". 

I fins i tot més enllà de les fronteres del Regne Unit, el Pla Brèxit cobra sentit ja que també s'adreça a les empreses globals dels països extracomunitaris, a les startups, als emprenedors tecnològics o als fons d'inversió industrials. S'ofereix prospecció, promoció, captació i suport.

El "salt quàntic" d'una Barcelona candidata

El context sembla ser immillorable i les connexions cada vegada millors. Collboni ha parlat de "salt quàntic" a l'hora de referir-se a les noves connexions intercontinentals de l'Aeroport del Prat. De la mà d'una low cost com Norwegian arribaran a partir del pròxim 5 de juny, vols directes amb Los Ángeles, San Francisco, Nova York i Miami mentre que American Airlines unirà Barcelona amb Chicago. Torne-m'hi, un "salt quàntic" i no és l'únic ja que segons el tinent d'alcalde, també s'està treballant per acabar de tancar noves rutes amb Àsia. "El Comitè de Rutes que tenim amb l'Estat i la Generalitat està fent passos molt decidits i molt clars a favor d'incrementar la connectivitat amb la ciutat", ha afegit.

El Brèxit dona ales a Barcelona. Fa tant sols tres mesos, La Generalitat va aprovar la creació d'una comissió encarregada d'impulsar Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament - es troba des de 1995 a Londres- per donar projecció internacional als clústers farmacèutics i biomèdics catalans. Collboni confia en què l'Estat espanyol li doni el seu suport. 

Barcelona també és una de les nou ciutats candidates per acollir la City de Londres, segons el diari nord-americà The New York Times, en el que no hi apareix Madrid ni cap altra ciutat del sud d'Europa. En aquest mateix rànquing, s'assenyala que les fortaleses són l'oferta cultural, els restaurants, el sol, la vida nocturna, la proximitat al paisatges o les platges del Mediterrani mentre que encara falla la facilitat per l'anglès, l'entorn regulador o les infraestructures. 

El problema de l'anglès

Precisament, Collboni ha revelat tenir una "certa obsessió" amb la mancança latent del nivell d'anglès que alhora és "un dels factors de desigualtat de futur". En aquest sentit, considera que és "evident" que a Catalunya continua havent-hi un "cert dèficit" en el nivell d'anglès i per això, el govern municipal ja està estudiant la implementació de noves partides pressupostàries que puguin reforçar-ho a les escoles.   

D'altra banda, el Pla també contempla accions coordinades amb la conselleria d'Empresa i Coneixement encapçalada per Jordi Baiget. Entre aquestes, el suport a les 35 oficines exteriors de l'executiu català a tot el món així com l'impuls a la seva xarxa d'ambaixadors econòmics. I pel que fa a les veus crítiques que apunten que Catalunya perd pistonada econòmica pel procés, Collboni ha reivindicat que és un tema que "no apareix a les converses" amb els inversors i empresaris interessats a Barcelona. "El que hi ha és preocupació per l’evolució econòmica del país i en general de l’economia europea”, ha matisat.

Aquell moment en què el Pla d'Acció Brèxit pretén actuar dins, fora i més enllà del Regne Unit. Sense que un referèndum foragiti les inversions estrangeres, sinó al contrari, les atraigui.