Per primera vegada, Barcelona s'ha convertit en la ciutat més cara en preus de lloguer, per davant de Madrid i fins i tot de Sant Sebastià, que tradicionalment havia liderat aquest rànquing. Així ho constata el darrer informe "L'habitatge de lloguer en el 2016" de la immobiliària Fotocasa, que situa la capital catalana com la primera ciutat dins el conjunt d'Espanya que ha superat els preus màxims registrats al 2007 coincidint amb l'esclat de la bombolla immobiliària.

Durant aquest últim any, el creixement en els preus de lloguer a Barcelona ha estat del 13,7%, el que suposa un increment que duplica la mitjana espanyola. La principal causa d'aquest fort creixement és la pressió turística però també l'alta rotació de professionals procedents de diferents multinacionals que vénen a passar una temporada a mig o llarg termini. "Aquest any s'ha fet evident un autèntic boom del lloguer a Barcelona", ha explicat la responsable dels estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, a El Nacional.

Dins la capital catalana, Toribio ha apuntat que els preus del lloguer s'han incrementat en tots els districtes. Més concretament, Ciutat Vella s'ha consolidat com el districte més car del conjunt d'Espanya amb un preu de 17,37 euros per metre quadrat, seguit de Sarrià-Sant Gervasi amb un preu de 16.01 euros per metre quadrat i en tercer lloc, el districte madrileny de Chamberí amb 15,57 euros per metre quadrat. Tots tres superen per més d'un 100% el preu mitjà d'Espanya.

Risc de bombolla immobiliària?

Toribio no ha dubtat a assenyalar que a partir d'aquest 2017, els preus de lloguer a la capital catalana continuaran a l'alça encara que "probablement no amb les taxes que s'han registrat aquests últims trimestres". Un creixement que segons la responsable de l'estudi no se centrarà únicament en el centre de la ciutat sinó que s'anirà repartint per la perifèria i altres zones limítrofes.

En aquest sentit, Toribio ha descartat que ens trobem en una nova bombolla immobiliària, ja que considera que "el lloguer ha agafat molta força mentre que abans tot era compra". Alhora, també entén que no s'observen els símptomes d'una nova bombolla: no es produeixen préstecs a interessos tan elevats ni a tants anys com abans i l'Euríbor i els tipus d'interès estan sota mínims. "L'inversor ja no té una finalitat especulativa, ara vol comprar per llogar i obtenir una elevada rendibilitat", ha afegit. 

Catalunya no és la que més creix

Els preus de Catalunya no són els que més creixen però sí els més elevats. Concretament, Catalunya té un preu mitjà de lloguer d'11,24 euros per metre quadrat, el que suposa un 14,6% més que l'any passat. Per la seva banda, Madrid ha tancat el 2016 amb un preu de 10,77 d'euros per metre quadrat (un 11,1% més). Ara bé, el creixement més elevat s'ha registrat a les Illes Balears amb un 18,5% més impulsada pels preus de lloguer a Eivissa. Amb l'excepció de La Rioja, han pujat els lloguers de totes les comunitats del conjunt d'Espanya. 

Més enllà de Barcelona, la resta de demarcacions catalanes també han pujat el preu dels lloguers però en cap cas són representatius del comportament global de Catalunya. En xifres, tant Girona com Tarragona han registrat un increment del 5,8% i del 5%, respectivament. Força lluny s'ha quedat Lleida que ha tancat el 2016 amb un augment del preu del lloguer del 0,6%. Totes quatre demarcacions per sota dels preus màxims de la sèrie de Fotocasa registrats al 2007. 

Finalment, Toribio ha explicat a El Nacional que no s'haurien de limitar els preus del lloguer, ja que això implica "posar portes al camp" i podria comportar greus conseqüències en matèria d'economia submergida. La solució? "Apostar pel lloguer, ampliar l'oferta i aprofitar l'estoc d'habitatge amb seguretat jurídica."