Barcelona serà la capital mundial del turisme científic durant l'any 2023 gràcies al nou Pla d’Acció de Turisme Científic i Tecnològic de Barcelona que el SciTech DiploHub, el hub de diplomàcia científica i tecnològica de Barcelonaamb el suport del Consell Internacional de la Ciència i l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), ha presentat aquest dijous a París. Aquesta iniciativa aspira a atraure més de 100.000 visitants en els pròxims cinc anys i preveu comptar amb un pressupost de dos milions d’euros i neix amb l’objectiu de posicionar els principals equipaments científics i tecnològics de la ciutat, com el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba, el Tech Barcelona, la Ciutadella del Coneixement, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, o el Parc Científic de Barcelona, com a atraccions de referència per a visitants internacionals interessats en la ciència i la innovació, constituint així un nou paradigma per al sector turístic de Barcelona.

També cal apuntar que en els últims anys Barcelona ja s’ha anat posicionant com un dels pols de recerca i generació de coneixement més importants d’Europa i cal recordar que la disposició d’infraestructures tecnològiques avançades han permès consolidar la ciència com un actiu de primer ordre de la ciutat. En aquest context, Barcelona esdevindrà a partir del 2023 la capital del turisme científic i tecnològic, connectant les principals institucions i projectes de ciència i tecnologia amb els visitants internacionals que cada any arriben a la ciutat en el marc de fires professionals, missions empresarials i congressos mèdics, científics i tecnològics, com ara el Mobile World Congress (MWC), Integrated Sytems Europe (ISE) o l’European Society of Cardiology Conference (ESC). En definitiva, estem davant d’una oportunitat per aportar valor afegit a l’economia de visitants i contribuir a un turisme més sostenible i de qualitat no només per a Barcelona sinó per a tot el país.

El pla d’acció comprèn una campanya internacional i una sèrie de visites als centres de recerca i infraestructures científiques de la ciutat, que giraran al voltant de diversos eixos temàtics: ciències de la vida, investigació clínica, fotònica, supercomputació, smart cities, economia blava i acció climàtica. L’estratègia inclou també l’acollida a la ciutat de diverses jornades internacionals de ciència l’any 2023 en el marc del centenari de la visita d’Albert Einstein a la ciutat comtal.

Amb tot, el projecte, comptarà amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, ACCIÓ, la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç, el Barcelona Supercomputing Center, Tech Barcelona, Biocat, la Fundació Catalunya - La Pedrera, la Fundació La Caixa, la Fundació Banc Sabadell, l’Autoritat Catalana de la Competència, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, l’Institut de Recerca Vall l’Hebron, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya i La Salle – Universitat Ramon Llull. El Pla d’Acció de Turisme Científic i Tecnològic es desplegarà en el marc de l’Estratègia de Diplomàcia Científica de Barcelona 2022-2026.

Primera ciutat amb una campanya de turisme científic

En declaracions del director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, "Barcelona és la primera ciutat del món amb una campanya de turisme científic. Estem fent de Barcelona no només una marca atractiva a través de la seva oferta cultural o gastronòmica sinó un actor influent en l’escena internacional a través de la ciència i la tecnologia. Un ecosistema on iniciar col·laboracions científiques de llarg abast, obrir centres de recerca o educació superior internacionals o engegar projectes tecnològics".

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el director en funcions del Consell Internacional de la Ciència, Matheu Denis, que ha assegurat que "impulsar una campanya de turisme científic és un clar exemple del creixent rol de la ciència en la societat i la internacionalització de les grans ciutats". Alhora, Denis també ha destacat la importància de «capacitar la comunitat investigadora en comunicació i divulgació científiques, emfatitzant la dimensió inclusiva i humanista de la recerca i la seva contribució al desenvolupament sostenible».

Segons Arshana Sharma, assessora en cap de relacions amb organitzacions internacionals del CERN, "les creacions culturals i l’activitat científica responen a un element comú: la creativitat i la curiositat humanes. En aquest sentit, celebrem que Barcelona lideri aquesta aposta pionera pel turisme científic i esperem que altres ciutats i països segueixin el mateix camí".