El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimecres que els bancs espanyols han de tornar tots els diners cobrats de més als clients afectats per l'existència de clàusules sòl als seus contractes hipotecaris, en haver rebutjat que es pugui aplicar una retroactivitat limitada en el temps per ser "incompleta i insuficient".

La justícia europea ha conclòs que aquesta limitació és contrària a la normativa comunitària i, per tant, les entitats financeres han de reintegrar finalment als afectats la totalitat de l'import que s'ha cobrat de més per les clàusules sòl, des de l'inici de cada contracte hipotecari, i no únicament a partir del 9 de maig del 2013, tal com va determinar el Tribunal Suprem. Segons el Banc d'Espanya, les "repercussions macroeconòmiques" podrien implicar un cost total pel sector d'entre 5.000 i 7.000 milions d'euros. 

El Tribunal Suprem va considerar abusives aquestes clàusules, en entendre que els consumidors no havien estat informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava, però va fixar en la data de la sentència, el 9 de maig del 2013, la retroactivitat màxima perquè la seva nul·litat només tingués efectes de cara al futur.

La fallada assesta un fort revés als bancs espanyols, que ara han de tornar als clients més del que va reconèixer originalment el Tribunal Suprem i contra aquesta fallada ja no hi ha lloc per a cap més recurs.

Les clàusules sòl són aquelles que fixaven un topall mínim d'interessos que els clients de contractes hipotecaris havien de pagar. Aquestes clàusules han impedit als afectats de beneficiar-se de la caiguda de l'Euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya.

"Efectes restitutoris"

El tribunal amb seu a Luxemburg ha considerat que la legislació europea s'oposa a una jurisprudència nacional segons la qual els "efectes restitutoris" vinculats a la nul·litat d'una clàusula abusiva es limiten a les quantitats indegudament pagades després de la sentència de la resolució judicial que, precisament, declara el caràcter abusiu de la clàusula.

A més, argumenta que aquest caràcter abusiu "ha de tenir com a conseqüència el restabliment de la situació en què es trobaria el consumidor de no haver existit aquesta clàusula", per la qual cosa ha de permetre "la restitució dels avantatges obtinguts indegudament pel professional en detriment del consumidor". També subratlla que el propi Tribunal de Justícia de la UE "és l'únic que pot decidir sobre les limitacions en el temps que han d'aplicar-se".

Després d'això, la justícia europea declara que la limitació en el temps de les devolucions priva als afectats "del dret d'obtenir les quantitats que van pagar indegudament als bancs. Per això, conclou que tal limitació suposa una protecció "incompleta i insuficient" que no és un mitjà "adequat i eficaç" per garantir el cessament de l'ús de les clàusules sòl.

Fortes pèrdues en borsa

Minuts després de conèixer la sentència del TJUE, la banca espanyola ha començat a registrar fortes pèrdues de fins a l'11% en borsa. Concretament, Liberbank ha sigut l'entitat més afectada, amb un retrocés de l'11% al mercat continu.

Al migdia, l'Ibex 35 ha caigut un 0,97%, el que ha portat al selectiu a situar-se en els 9.317 punts. Banco Popular considerat "fanalet vermell" ha caigut un 6,5%; Sabadell, un 3,17%; CaixaBank, un 3,16%; Bankia, un 1,21%; BBVA, l'1,98%; Santander, l'1,42%; mentre que Bankinter s'ha deixat el 0,12%.

L'altra cara de la moneda l'ha mostrat Ferrovial, que ha liderat els guanys amb pujades de l'1,12%, seguida per Gamesa (+0,65%), Técnicas Reunidas (+0,54%), Endesa (+0,51%) i Mapfre (+0,34%). Excepte Endesa, la resta de grans valors s'ha endinsat en pèrdues, amb BBVA i Santander al capdavant. Repsol s'ha deixat un 1,1%, Telefònica un 0,8%, Iberdrola un 0,65% i Inditex un 0,62%.