Banc Sabadell va guanyar 145 milions d'euros fins al juny, el que suposa un 72,7% menys que en el mateix període de 2020, després d'acumular provisions per 1.089 milions per la crisi de coronavirus. En una comunicació a la CNMV, el supervisor borsari espanyol, Sabadell ha precisat que es tracta del nivell de provisions requerit per "l'actualització dels models de IFRS9 -la nova normativa comptable que afecta els bancs- que incorporen els nous escenaris macroeconòmics per la Covid-19".

L'entitat especifica que aquest nivell de dotacions suposa un cost de risc de crèdit de 107 punts bàsics, en línia amb l'objectiu previst. Pel que fa als crèdits amb garantia de l'ICO per a pimes, autònoms i empreses per afrontar l'actual crisi de la Covid-19, Sabadell ha concedit fins al moment 9.300 milions, i moratòries hipotecàries i de préstecs al consum a particulars per 2.527 milions. D'aquests, les moratòries hipotecàries a particulars sumen 2.326 milions i 201 milions corresponen a moratòries de préstecs al consum.

D'altra banda, el marge d'interessos, que reflecteix l'evolució del negoci típicament bancari, va arribar als 1.705 milions al juny, un 5,6% menys que en el mateix període de l'any anterior, "per l'efecte dels tipus d'interès així com per la menor aportació de la cartera ALCO -la cartera de renda fixa- ". Tanmateix, això es va veure compensat parcialment "pels majors volums i el menor cost de finançament majorista i per la TLTROIII -la nova subhasta de liquiditat de l'BCE-, sosté el banc.

Pel que fa a les comissions netes, van generar 673 milions, un 4,6% menys que en el mateix període de l'any passat, "per la caiguda de l'activitat i la situació d'excepcionalitat a la primera part del trimestre".

Nivells pre-Covid

Així doncs, el negoci bancari (marge d'interessos i comissions netes) va sumar 2.378 milions, un 5,3% menys, i "va mantenir la seva solidesa malgrat un trimestre excepcional", subratlla el banc, que destaca que en les últimes setmanes d'aquest període l'activitat es va recuperar significativament i va aconseguir "nivells pre-Covid".

Pel que fa al marge brut, que mesura la relació entre ingressos i costos financers, va retrocedir un 1,3%, en arribar als 2.461 milions d'euros en el primer semestre. Quant als costos, es van contenir i van ser un 0,3% inferiors respecte a l'any anterior, situant-se en 1.562 milions d'euros al tancament de juny, mentre que la ràtio d'eficiència es va situar en el 53,7% a tancament de juny de 2020, millorant així en 107 punts bàsics respecte a el mateix període de l'any anterior.

La ràtio de capital usada per mesurar la solvència -la CET1, en l'argot bancari- va augmentar 55 punts bàsics en el trimestre i va assolir el 12,7% en termes phase-in, i el 11,9% en termes fully-loaded, és a dir, incorporant totes les exigències del regulador, de manera que permet "encarar amb solidesa l'entorn macroeconòmic actual", subratlla l'entitat.

D'altra banda, Banc Sabadell explica que ha continuat reduint els actius problemàtics, que al tancament de juny sumaven un saldo de 7.820 milions d'euros, dels quals 6.359 milions són actius dubtosos i 1.460 milions corresponen a actius adjudicats. Pel que fa a la taxa de morositat de el grup, es va situar en el 3,95%, de manera que va millorar respecte al mateix període de l'any anterior, quan estava en el 4,05%.

TSB

L'entitat va concloure el primer semestre del l'any amb una inversió creditícia bruta viva de 145.131 milions d'euros, un 2,4% superior a fa un any, un indicador que a Espanya va créixer un 4,1%, per un 1% de la filial britànica TSB. A tancament de juny, els recursos de clients en balanç van totalitzar 147.572 milions d'euros, un 4% més, impulsats pel creixement dels comptes a la vista, mentre que els de fora de balanç van caure un 4,6%, fins als 41.718 milions.

Pel que fa a el nombre d'oficines, el grup va tancar el primer semestre del l'any amb 24.206 empleats, 1.166 menys que fa un any, mentre que la seva xarxa suma 2.271 oficines, 183 menys que al juny de 2019. I és que un 70% de l'operativa de clients es realitza ja a través de canals digitals, apunta l'entitat bancària.