El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha apuntat que els tipus d'interès podrien continuar pujant fins al 2,25% o el 2,5% amb les dades actuals, tot i que reconeix que és una previsió que podria variar "amb el transcurs del temps". Hernández de Cos ha fet aquestes declaracions al BEC de Barakaldo (Bizkaia) durant la seva intervenció al XXI Congrés de Directius CEDE. El governador ha indicat que la inflació s'ha convertit en un "autèntic condicionant" de l'evolució econòmica en l'àmbit global i ha assenyalat que l'àrea de l'euro, amb una taxa d'inflació del 9,1% a l'agost, ha aconseguit un "màxim històric" a la Unió Monetària. A més, ha subratllat que la taxa d'inflació subjacent en l'àrea de l'euro ha arribat al 4,3%, que també és un màxim històric i "clarament un número molt elevat sota qualsevol premissa".

Pablo Hernández de Cos ha insistit que una part important d'aquest increment de la inflació subjacent es deu als efectes indirectes de l'energia dels aliments, però també hi ha un increment "genuí, independent d'aquests dos paràmetres, i això és un focus de preocupació del Banc Central Europeu".

Previsions macroeconòmiques

Amb relació a les perspectives que hi ha per davant, ha recordat que el BCE va publicar les seves últimes previsions macroeconòmiques a principis de setembre i per la inflació de l'àrea de l'euro va pronosticar un nivell d'inflació per aquest any lleugerament per sobre del 8%, en un 8,1%, que se situaria en el 5,5% l'any vinent i que es reduiria entorn del 2,3 el 2024. El governador del Banc d'Espanya ha afegit també que hi ha tres "focus de risc" en relació amb la citada previsió i el primer té a veure amb la possible aparició dels efectes de la segona ronda, entre els quals es troben els increments salarials. Hernández de Cos ha afirmat que les previsions d'inflació del Banc Central Europeu no incorporen efectes de segona ronda "rellevants" per l'àrea de l'euro i ha assegurat que "no s'estan produint d'una manera significativa", ja que, per exemple, l'evolució dels salaris està entorn del 2,5% i 2,6%, "clarament per sota" del 9,1% d'inflació, el que suposa "una caiguda de renda real molt important pels treballadors". En relació amb els marges, també ha subratllat que estan sent "molt moderats". 

Tipus d'interès

Segons Hernández de Cos, "un pot pensar que l'increment de la inflació genera una caiguda de les rendes reals, tant empresarials com dels treballadors que, d'alguna manera, podria acabar reduint les pressions inflacionistes a mitjà termini. Per tant, la reacció del Banc Central ha de ser diferent davant d'una pertorbació d'oferta enfront d'una pertorbació de demanda", ha precisat. En relació amb quin serà el tipus d'interès màxim al qual s'arribarà, ha afirmat que la realitat és que "ningú sap on se situa aquest tipus d'interès terminal" i no es deu només a la incertesa, sinó també a esdeveniments futurs.

Finalment, el governador ha declarat que els experts del Banc d'Espanya han realitzat unes previsions d'acord amb una sèrie de models macroeconòmics i estimant, amb les dades actuals, que el valor mitjà del tipus terminal en els diferents models se situa entre el 2,25% i el 2,5%, però ha assegurat que no es pot considerar "en absolut" com un compromís del BCE perquè és "una previsió basada en models condicionada a la informació actual".