VidaCaixa, la filial asseguradora de CaixaBank, va tancar el 2021 amb un benefici net consolidat de 793,8 milions d’euros, un 6% més que en l’exercici anterior, sense tenir en compte l’impacte extraordinari registrat el 2020 procedent de l’acord d’earn out de SegurCaixa Adeslas. El marge d’explotació de la companyia ha crescut un 11%, fet que demostra la bona salut de totes les línies de negoci. L’entitat s’ha mantingut per sisè any consecutiu com a líder del sector assegurador a Espanya amb una quota de mercat total en primes del 13,78%. Durant aquest exercici ha superat els 11.000 milions d’euros de facturació i, per primera vegada, ha arribat als 100.000 milions en patrimoni sota gestió (sense comptar BPI ni EPSV). Les claus d'aquests resultats, segons apunten des de la mateixa empresa, han estat "una oferta àmplia i innovadora i l’excel·lent gestió de les inversions". Javier Valle, conseller director general de VidaCaixa, ha subratllat que "l'empresa ha mantingut uns resultats molt positius en un exercici en el qual hem estat immersos en la integració bancària més gran de la història a Espanya i ens hem enfrontat a un entorn desfavorable pels canvis normatius i els tipus d’interès en mínims. La nostra gestora ha tornat a aconseguir unes rendibilitats per sobre del mercat a través d’una gestió responsable que referma el paper estratègic de l’asseguradora al Grup".

Els resultats marquen la recuperació després de la pandèmia i la solidesa del negoci de VidaCaixa, fins i tot davant un entorn regulatori i econòmic advers. Així mateix, VidaCaixa segueix enfocada a pal·liar els efectes econòmics i socials que ha causat el coronavirus. A través de la patronal asseguradora, ha participat en diferents iniciatives en col·laboració amb organitzacions sense ànim de lucre, entre les quals, i la més recent, l’acord amb Unicef per vacunar 2 milions de persones contra la covid-19 en països en vies de desenvolupament.

L’exercici s’ha tancat amb la integració completa de Bankia Pensions. El 100% dels clients de plans d’ocupació han escollit VidaCaixa com la seva nova gestora. Pel que fa als plans individuals, VidaCaixa ha dut a terme un procés exhaustiu d’anàlisi i ordenació de l’oferta. Fins ara, la integració ha suposat la incorporació de més de 750.000 clients actius i la mobilització de 8.500 milions d’euros. En termes de volum, s’ha convertit en la més gran efectuada fins ara a Espanya i ha calgut innovar tecnològicament els processos i modificar software per dur a terme la migració i la seva gestió posterior.

100.000 milions en patrimoni gestionat

Gràcies a l’evolució de l’activitat comercial i a la revalorització dels mercats, el volum de recursos gestionats ha pujat fins als 114.009,2 milions d’euros, un 18,2% més que el 2020. VidaCaixa és la primera asseguradora i gestora de fons de pensions a Espanya a assolir aquest volum, que equivaldria al 9% del PIB espanyol. Concretament, 61.783 milions corresponen a assegurances de vida, 44.249 milions a plans de pensions i EPSV, i 7.978 milions a BPI Vida e Pensões. Aquesta massa de patrimoni sota gestió proporciona múscul i capacitat de creixement a VidaCaixa i és una de les peces clau de la seva evolució. En aquests dotze mesos s’han comercialitzat un total d’11.293,7 milions d’euros en primes i aportacions, un 17,5% més. Malgrat el descens registrat en les aportacions a plans de pensions individuals per la reducció dels límits legals d’aportació de 8.000 a 2.000 euros anuals, la facturació ha crescut per l’avanç en estalvi col·lectiu i les unit linked.

Les assegurances d’estalvi i els plans de pensions han acumulat 10.218,1 milions d’euros en primes i aportacions, un 19,7% més que fa un any. En el segment d’individuals, les aportacions a plans de pensions han caigut un 19,8%, fins als 1.195,1 milions d’euros, en línia amb les previsions arran de la limitació de les aportacions màximes a 2.000 euros. El manteniment dels tipus d’interès en mínims i la inflació augmenten l’atractiu dels productes que permeten rendibilitzar l’estalvi mitjançant carteres vinculades a actius i amb un component en renda variable, l’actiu amb més creixement a llarg termini. En aquest sentit, han destacat Valor Actiu Unit Linked i Valor Futur 10, que han arribat als 1.664 milions d’euros en primes, un 39% més que fa un any.

Els clients dels dos productes poden invertir en tres carteres perfilades diferents en funció del perfil de risc: tranquil·litat (25% en renda variable), patrimoni (40% en renda variable) i inversió (75% en renda variable). L’estalviador pot canviar d’una cartera a una altra al llarg del temps. En el darrer any, la cartera d'inversió, amb un percentatge més gran en renda variable que la resta, ha aconseguit una rendibilitat del 19,4%. Les rendes vitalícies han acumulat prop de 2.000 milions d’euros en primes. Ha destacat especialment la Renda Vitalícia Inversió Flexible Plus, una solució que permet obtenir un ingrés mensual complementari per a tota la vida i que ofereix al client la possibilitat de preservar la seva capacitat adquisitiva amb un mecanisme opcional d’ajustament a la inflació.

L’estalvi en el segment de col·lectius ha crescut impulsat per l’assegurança de CaixaBank, la integració de Bankia i la captació de nous plans de pensions tant a Espanya com a Portugal. Concretament, pel que fa als plans d’ocupació, les aportacions han pujat a 590,3 milions d’euros, un 32,7% més. Acumulen un patrimoni total de 16.640,4 milions d’euros, un 25,3% més. 

Els plans de pensions de VidaCaixa han aconseguit unes rendibilitats excel·lents i per sobre de la mitjana del mercat. Concretament, un 10,2% durant el 2021, davant el 8,7% del conjunt de plans de pensions del sistema individual a Espanya. Al llarg del 2021, diversos plans de VidaCaixa han estat reconeguts pels seus magnífics resultats. CABK Tendències va ser guardonat en dues ocasions com a millor pla de renda variable. Pel que fa a col·lectius, el pla d’ocupació de CaixaBank, gestionat per VidaCaixa, es va alçar com el millor pla d’ocupació d’Espanya.