L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat en un tuit que ara on es genera negoci és en la defensa del medi ambient, amb una tendència que s'ha anat consolidant.

Becerra ha adjuntat un article del diari francès Le Monde, que assenyala que el primer gestor d'actius del món, BlackRock, demanarà a les empreses en les quals inverteix que facin públic un pla per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle amb l’objectiu d’aconseguir unes emissions netes per al 2050.

"El medi ambient ja és, sense cap mena de dubte, generador de negoci", ha indicat l'economista.

Segons Le Monde, BlackRock gestiona gairebé 8.680 milions de dòlars, més que la capitalització de totes les empreses cotitzades a la Unió Europea i, per tant, la seva aposta per lluitar contra l'emissió de gasos tindrà una gran influència. El diari afirma que, si es vol complir aquest objectiu, caldrà un gir en la línia de les empreses.

L’efecte hivernacle és un fenomen natural que es dona al planeta i que és causat per alguns dels gasos que constitueixen l’atmosfera. El vulcanisme va tenir en el seu moment un paper important en la formació de l’atmosfera primitiva, ja que va emetre grans quantitats de diòxid de carboni. Posteriorment va aparèixer la vida, que es va nodrir d’aquestes reserves de diòxid de carboni i va emetre oxigen. Al final de l’era terciària la quantitat de CO2 a l’atmosfera es va estabilitzar en 300 parts per milió en volum (ppmv).

Durant el quaternari, el clima va oscil·lar entre les edats glacials i les interglacials i la concentració de CO2 es va mantenir entre dos límits gairebé fixos: 180 ppmv durant els períodes glacials i 280 ppmv durant els períodes interglacials.

Les investigacions científiques demostren que, des del principi de la revolució industrial, la composició química de l’atmosfera ha sofert canvis que no s’havien observat mai abans en els arxius climàtics glacials dels darrers 400.000 anys. Des del final de l’era preindustrial, el sistema climàtic ha canviat tant a escala global com a escala regional i alguns dels canvis es poden atribuir a les activitats humanes.

La composició de l’atmosfera actual de la Terra es caracteritza pel predomini del nitrogen i l’oxigen, que són gasos que tenen un paper molt reduït en la regulació climàtica. Per contra, hi ha altres gasos, que tot i ser presents en quantitats molt petites, tenen un paper dominant en l’efecte hivernacle: són el vapor d’aigua H2O, el diòxid de carboni CO2, l’ozó O3 i el metà CH4 i també els clorofluorocarburs (CFC).