La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), ha revalidat Antonio Garamendi a la presidència per quatre anys més al capdavant de la patronal dels empresaris espanyols. Els resultats han estat rotunds a favor del basc: 543 a favor seu davant la seva rival, Virginia Guinda, que s'ha quedat en 87 d'un total de 643 vots, 14 dels quals han estat en blanc i 8 han estat nuls. D'aquesta manera, Garamendi repetirà mandat al capdavant. El recent reelegit president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha agraït aquest dimecres als empresaris el suport majoritari rebut per seguir liderant la patronal els propers quatre anys i ha deixat clar que “d'aquí hem de sortir tots més units”.

Clam per a la unitat

En les primeres paraules, Garamendi ha donat les gràcies pel suport rebut per "ser el vostre representant", però ha deixat clar que "això va de baix a dalt, de les grans, de les mitjanes, de les petites empreses i dels autònoms". El missatge, de forma clara, ha estat un clam a la unitat davant les fractures, encara que lleus en resultats, que s'han posat de relleu. "El més important és la paraula unitat i d'aquí hem de sortir units", ha dit el president de la CEOE davant d'una assemblea congregada a l'Auditori Nacional de Madrid. I ha tirat de metàfora: "Quan el director de l'orquestra i tots els instruments funcionen alhora, és quan és imbatible", ha dit el líder dels empresaris, per afegir que "m'heu triat com a director d'orquestra i la nota cal donar-la bé".

Guinda dona un avís

Des de la candidatura de Guinda i la seva oposició, consideren que s'ha volgut donar un toc d'atenció a les intencions del renovat president davant aspectes rellevants com: no modificar estatuts que facin perpetrar el càrrec, conèixer les inquietuds de tots els empresaris representats i, sobretot, trencar amb un favoritisme únic que hagués tingut si s'hagués presentat sense cap mena d'oposició. Per la seva banda, Guinda és l'actual vicepresidenta de Foment del Treball i va donar el tret d'inici a la seva cursa electoral el passat 4 de novembre, a pocs dies per presentar els avals i ser candidata.

Futur immediat

Garamendi, que fins ara havia mantingut bones relacions amb el govern actual i sobretot amb la vicepresidenta de Podemos, Yolanda Díaz, ha fet un discurs que ha marcat una línia lleugerament més discordant amb La Moncloa. Així doncs, s'ha referit també a les darreres mesures impositives anunciades pel govern, com les que gravaran les energètiques i financeres, qualificant-les d'"impostos a la carta que generen inseguretat jurídica i inestabilitat regulatòria i últimament estem veient també que no hi ha qualitat a la norma", ha afegit, en clara al·lusió als problemes a què s'està enfrontant la "llei del sol sí que és sí".

Aquest serà el segon mandat per a Garamendi després d'haver estat elegit president de la CEOE el 2018 per aclamació de l'Assemblea Electoral. Serà també el darrer, ja que els Estatuts de la patronal limiten a dos mandats el temps en què una persona pot romandre a la Presidència. Amb la seva reelecció, l'empresari basc es manté com a cinquè president de la CEOE des de la seva fundació el 1977, després de Carlos Ferrer Salat, José María Cuevas, Gerardo Díaz Ferrán i Juan Rosell. Garamendi, nascut el 1958 a Getxo (Biscaia), és llicenciat en Dret, empresari i exconseller de REE. Al llarg de la seva trajectòria professional ha ocupat diversos llocs, entre ells el de conseller delegat de Bankoa, president del Grup Negocios, conseller de Babcock & Wilcox i de Tubos Reunidos, president de la patronal de joves empresaris Ceaje, i vocal de la Cambra de la Propietat de Biscaia.