El Consell General -el parlament andorrà- ha aprovat la Llei d'adhesió d'Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI), en una sessió que s'ha avançat uns dies per poder ser membre de ple dret ja en l'assemblea que l'organització internacional celebrarà aquest mes d'octubre.

El text ha comptat amb el vot favorable dels tres grups parlamentaris que donen suport al Govern tripartit -Demòcrates per Andorra, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos- així com del grup de l'oposició Terceravia, mentre que els socialdemòcrates s'han abstingut.

Els grups que configuren la majoria en l'arc parlamentari han afirmat en un comunicat conjunt que el treball en comissió ha permès "millorar" el text final, en introduir una clàusula per la qual qualsevol petició d'ajuda al FMI haurà de ser debatuda i acceptada pel Consell General.

Beneficis

"No és la voluntat d'aquest govern de coalició, ni tampoc tenim la necessitat" de demanar ajuda, ha assegurat el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat.

Enseñat ha defensat alguns beneficis de formar part del FMI, com disposar d'un organisme supranacional que verifiqui les dades estadístiques, accedir a formacions especialitzades per oferir una "millor administració als nostres conciutadans" o millorar les valoracions que fan del país les principals agències de 'rating'.

Per la seva banda, el president del grup liberal, Ferran Costa, ha destacat que la d'aquest dilluns "és una sessió de gran transcendència, ja que el país farà un pas endavant formant part del FMI", per la qual cosa cal felicitar-se, al seu parer.

El president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha posat en relleu un altre avantatge d'entrar al FMI: proporcionarà "estabilitat econòmica i financera" i facilitarà el comerç internacional i la creació d'ocupació.

Per part del grup de Terceravia -que ha votat favorablement des de l'oposició-, el conseller general Joan Carles Camp ha recordat que la formació "sempre ha considerat pertinent que Andorra s'adhereixi" al FMI, ja que comportarà beneficis per al país.

En aquest sentit, i en relació amb la situació provocada per la pandèmia de Covid-19, Camp ha defensat que el "país s'ha de beneficiar de l'experiència i dels mitjans d'anàlisis" que pot oferir l'FMI per sortir de la crisi.

"Abstenció crítica" dels socialdemòcrates

Els socialdemòcrates han defensat la seva abstenció crítica per "responsabilitat, prudència i coherència", ha reiterat la formació en un comunicat emès just acabada la sessió del Consell General.

El grup majoritari de l'oposició coincideix amb la majoria que el text s'ha treballat i millorat en comissió, per protegir la sobirania i la seguretat jurídica.

Així i tot, el parlamentari Roger Padreny ha assegurat que el resultat no dona seguretat jurídica: "Ni és el nostre model ni la nostra forma de treballar, no podem donar suport a un tràmit tan important que compromet el futur del nostre país amb aquestes presses".

Agraïment governamental

En la seva intervenció, el ministre de Finances, Eric Jover, ha agraït el treball dels parlamentaris amb tramitació d'urgència i l'avançament de la sessió d'aquest dilluns -originàriament s'havia de celebrar dijous que ve 8- per complir amb els tràmits i terminis per ser membres de ple dret del FMI en l'assemblea d'aquest octubre.

D'aquesta forma -ha destacat Jover- Andorra ja es podrà integrar a la circumscripció que lideren Bèlgica i Holanda en la institució i no haurà d'esperar dos anys a poder beneficiar-se dels avantatges que suposa ser membre d'aquest grup.

En aquest sentit, el ministre ha recordat que la veu d'Andorra també es podrà fer escoltar en el comitè director del FMI i que adherint-se a aquest organisme internacional el país està "comprant un segur".