El fundador d'Inditex, Amancio Ortega, es manté com la primera fortuna d'Espanya, amb un capital de més de 63.000 milions d'euros, seguit de la seva filla Sandra Ortega i el president de Ferrovial, Rafael del Pino. Els tres lideren la llista de les 100 grans fortunes nacionals realitzada per la revista Forbes. Aquest any, el capital d'aquestes cent fortunes creix un 1% respecte la llista del 2018, i són ja 1.500 milions més riques, arribant a sumar 148.200 milions d'euros.

Un any més, la llista Forbes espanyola està encapçalada per l'amo del 60% d'Inditex, la fortuna del qual, 5.000 milions superior a la de 2018, equival a la dels 43 milionaris següents junts. De fet, aquesta setmana Ortega ha ampliat la seva fortuna en cobrar 813 milions d'euros per l'última retribució de l'any que abonarà Inditex els seus accionistes, amb la qual cosa el fundador de la companyia gallega eleva a 1.626 milions d'euros el que ha cobrat aquest any en dividends de la firma. El fundador d'Inditex manté la seva estratègia d'inversió en actius immobiliaris el valor net dels quals s'estima en 7.500 milions. A més, la cotització d'Inditex s'ha recuperat fins a assolir els més de 87.000 milions d'euros.

Per darrere d'Ortega, la seva filla Sandra, amb una fortuna de 6.000 milions d'euros, i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que, amb més de 4.000 milions d'euros, avança al president d'Iberostar, Miguel Fluxá (3.000 milions), i al president de Mercadona, Juan Roig, que descendeix al cinquè posat amb 2.700 milions d'euros. El primer accionista de Ferrovial ha augmentat la seva fortuna en 1.100 milions més durant l'últim any, la qual cosa equival a tres milions d'euros per dia.

Les 5 primeres fortunes de la llista sumen 78.800 milions i suposen el 50,3% del total de la riquesa dels inclosos al llistat.

Per la seva part, la presidenta de Banc Santander, Ana Botín, salta de la llista principal dels 100 més rics, ja que la seva fortuna es ressent en 100 milions a causa del descens del valor de les accions de l'entitat, segons Forbes.

Només 26 dones en la llista

Quant a la divisió per gèneres, la llista Forbes d'aquest any inclou entre les cent fortunes d'Espanya 26 dones, que acumulen una mitjana de 900 milions d'euros, amb Sandra Ortega al capdavant. Alicia Koplowitz i María del Pino Calvo-Sotelo, vuitè i desè lloc de la llista amb 2.000 i 1.700 milions d'euros, completen el 'top 3'.

A més, aquesta última edició inclou la incorporació de sis dones que exerceixen càrrecs de responsabilitat en empreses de referència, com les germanes Alicia i Mercedes Daurella (lloc 51), accionistes de Coca-Cola Iberian Partners; Liliana Godía Guardiola (57), accionista de Naturgy; Carlota Galán Ruiz (65), accionista d'El Corte Inglés; les germanes Magdalena i María Canivell (84), accionistes de Grifols; Aurelia Carulla (93) d'Agrolimen i Montserrat Grifols (94), accionista de Grifols.

Tocats pel Brexit

Segons Forbes, les grans fortunes amb interessos en el Regne Unit podrien perdre informe de la seva riquesa degut en gran part a les fluctuacions del tipus de canvi de la lliura amb l'euro. És el cas de Daniel Maté, accionista de Glencore, que ocupa la tretzena posició amb 1.600 milions d'euros i que ha vist descendir la seva fortuna en 455 milions des de 2018.

Per la seva part, la fortuna dels germans Cosmen, accionistes del grup britànic National Express Group, es valora en 590 milions davant els 725 milions que anotaven el 2018. Les seves accions cotitzen en lliures, que ara valen menys, i al canvi reben menys euros pels seus dividends en lliures.

Madrid concentra el major nombre de rics

En els últims anys, les fortunes més grans del país han desplaçat la seva residència i també la seu dels seus 'hòlding' a ciutats diferents del lloc d'origen, el que ha fet que Madrid sigui la comunitat que més empreses i riqueses atreu a la seva autonomia, 45 en total, que sumeixin 32.000 milions d'euros. Bona part procedeixen de Catalunya, País Basc, Múrcia, Castella i Lleó i Astúries.

El 'top 3' dels més rics de Madrid el formen Rafael Del Pi, el president de Torreal, Juan Abelló, amb 2.200 milions d'euros, i Alicia Koplowitz amb 2.000 milions d'euros.

Amb 19.600 milions de riquesa acumulada, Catalunya està entre les comunitats més afectades pel moviment de fortunes. Cantàbria, Múrcia, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana o el País Basc també s'han vist influïts per l'esmentat moviment.

En canvi, les autonomies que retenen riquesa són Galícia, Aragó, les Balears i les Canàries, mentre que Extremadura, Navarra, Castella-la Manxa i La Rioja no tenen cap representant entre els 100 més rics.

Julio Iglesias, l'únic artista

A més d'empresaris, la llista Forbes també recull la fortuna de persones del món de la cultura, la música o l'esport. Aquest últim rànquing manté Julio Iglesias com a únic artista de la llista, amb 800 milions d'euros, malgrat caure del lloc 34 al 37.

Fora del rànquing es troben alguns dels esportistes com el tennista mallorquí Rafael Nadal, amb 225 milions d'euros, o el pilot espanyol Fernando Alonso, amb 180 milions d'euros.

La llista 2019 la tanca Wolfgang Kiessling, promotor de Lloro Parc, amb 270 milions d'euros. L'empresari alemany, establert a Canàries, ha descendit a la llista a causa de les males perspectives del sector turístic pel 'Brexit' i la crisi de Thomas Cook.