L'empresa proveïdora de solucions tecnològiques per a la indústria dels viatges Amadeus va registrar pèrdues de 356,4 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, davant el benefici de 886,3 milions d'euros que va obtenir en el mateix període de 2019. La caiguda del benefici apareix en un context marcat per l'impacte del coronavirus al sector, segons ha informat aquest divendres el proveïdor. També ha destacat, no obstant això, que els seus resultats van millorar lleugerament en el tercer trimestre gràcies als viatges interns.

Entre gener i setembre, el benefici ajustat es va contreure un 121,7%, la qual cosa va donar lloc a unes pèrdues de 214,2 milions d'euros. Els ingressos van retrocedir un 59,8%, fins als 1.699,8 milions d'euros, mentre que el resultat brut d'explotació (Ebitda) va baixar un 83,6% —situant-se en 194,1 milions d'euros.

En el negoci de distribució, el nombre de reserves realitzades a través d'agències de viatges va descendir un 82,1%, fins als 80,1 milions. Al seu torn, en el negoci de solucions tecnològiques, el volum de passatgers embarcats es va reduir un 63%, fins a un total de 553,2 milions.

"Els viatges van mantenir uns nivells anèmics en el tercer trimestre a causa de la pandèmia de la Covid-19, si bé observem una tímida millora en el trànsit aeri mundial a les diferents regions gràcies a l'aixecament de les restriccions a la mobilitat en algunes parts del món. A aquesta millora en el trànsit se li va donar suport principalment en els viatges domèstics", ha destacat el conseller delegat d'Amadeus, Luis Maroto.

Es modera la caiguda en les reserves aèries

En el tercer trimestre de 2020, les reserves aèries a través d'agències de viatges usuàries d'Amadeus es van contreure un 89,8%, la qual cosa suposa una lleu recuperació davant el descens del 113,2% experimentat per les reserves aèries en el segon trimestre.

Després de marcar mínims l'abril i el maig, quan les cancel·lacions van superar a les reserves brutes, els volums van entrar en territori positiu a partir de mitjans de juny i van millorar seqüencialment durant el tercer trimestre arran de les taxes de creixement més grans de les reserves brutes i la desacceleració del volum de cancel·lacions, segons ha explicat la companyia i ha recollit Europa Press.

Aquestes millores es van observar a totes les regions. Les que van registrar millors xifres en el tercer trimestre van ser centre, est i sud d'Europa, degut principalment a Rússia (IATA va comunicar un creixement positiu en el trànsit aeri nacional de Rússia a l'agost), i Amèrica del Nord, sostinguda també per l'evolució del trànsit intern durant el període als Estats Units. Referent als nou primers mesos de 2020, les reserves aèries a través d'agències de viatges usuàries d'Amadeus van caure un 82,1%.

"Preparar el negoci de cara al futur"

Des de la companyia han afirmat que continuen centrats a garantir el negoci i a preparar-lo de cara al futur. A més de les mesures ja anunciades, al setembre l'empresa ha assegurat haver millorat la seva liquiditat i ha ampliat els venciments del deute a través d'una emissió d'eurobons per valor de 750 milions d'euros amb venciment el setembre de 2028.

A 30 de setembre, la liquiditat a disposició d'Amadeus ascendia prop de 4.200 milions d'euros, consistent en tresoreria (2.952,4 milions d'euros), una línia de crèdit renovable no disposada (1.000 milions d'euros) i un préstec del BEI sense garanties no disposat (200 milions d'euros).

 

Foto principal: Luis Maroto, conseller delegat d'Amadeus. Europa Press