El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha assegurat aquest dilluns que Espanya s'haurà "d'acostumar" a preus de l'energia més alts en alguns moments i demanda més gestionable per poder complir els objectius ambientals. Ho ha dit en la inauguració a Barcelona del V simposi internacional de la Fundació per a la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (Funseam), que porta per lema 'Els reptes del sector energètic'.

Més concretament, el ministre ha destacat com a reptes augmentar la flexibilitat de generació del sistema energètic i gestionar el sistema tenint en compte que encara falten interconnexions entre països a Europa: "Veig els Governs més enganxats a terra, respecte a plantejaments teòrics de la Comissió Europea", ha opinat, defensant menys ideologia i més tecnologia, davant una confrontació actual entre el desig d'on es vol arribar i la realitat.

"S'està regulant un mercat europeu que encara no existeix. Hi ha llocs encara molt poc interconnectats i -els diferents països- no fixem preus de la mateixa manera" ni en gas ni en electricitat, ha argumentat.

Ni davant ni darrere de la tecnologia

Nadal ha indicat que anar per darrere de la tecnologia fa perdre oportunitats de guanyar competitivitat, però anar molt per davant també pot generar sobrecostos. D'aquesta forma, ha criticat la normativa europea actual d'eficiència energètica perquè és "pràcticament inassumible" tant per al sector públic com el privat. També ha assegurat que, "ara per ara", no es pot prescindir de cap tecnologia, des de les nuclears a les tèrmiques, i ha incidit que els països europeus que millor han passat la punta energètica d'aquest hivern han estat els que han fet ús del carbó.

Respecte a la previsió de preus de l'electricitat a Espanya aquest any, ha posat èmfasi que els preus a l'engròs han tornat a la normalitat al febrer i ha mantingut els càlculs que els preus de l'electricitat el 2017 se situïn a nivells de 2015, que ha titllat de "raonables", ja que el petroli és més car que el 2016.

"Una direcció política en la política tarifària"

Espanya continua negociant amb Brussel·les la interpretació de la directiva sobre la fixació dels peatges elèctrics amb què se sufraguen els costos regulats del sistema elèctric. Respecte això, Nadal ha assegurat que es compleix la normativa actual que estipula que el regulador pot establir metodologia o preus. Tanmateix, davant dels canvis que s'estan preparant i que donen més pes al regulador nacional en la fixació de preus que a més pot establir metodologia i preus, el Govern vol mantenir "una direcció política en la política tarifària".

En aquesta línia, ha exposat que "a tots els països europeus hi ha certa direcció política", i ha posat l'exemple que a França, el ministre d'Energia pot vetar la proposta de preus del regulador. La Comissió Europea publicarà el 17 de febrer el paquet d'infraccions en el que decidirà si sanciona i denuncia a Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no cedir poder al regulador per fixar els peatges d'electricitat o si, al contrari, accepta els compromisos remesos per carta pel Govern al novembre.

A la carta, el Govern ha comunicat que està disposat a canviar l'estructura dels peatges, en la mesura que accepta "augmentar les competències" de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), però reivindica un mecanisme de doble lectura en el qual la CNMC realitzarà una proposta i el Govern fixarà els preus i quedarà en espera del posterior vistiplau del regulador. L'Executiu espanyol no especificava què passarà en cas de discrepància i demanava un període d'adaptació per abordar la reforma que ha de donar més pes a la CNMC EN la fixació de la metodologia i de les tarifes en transport i distribució.