Cesur, centre líder de la Formació Professional a Espanya, segons l'últim rànquing d'FP publicat, compte ja amb acords de col·laboració amb més de 2.000 empreses nacionals i internacionals i institucions de tot Espanya.

Gràcies a aquests convenis, el centre va destacar que els alumnes de tots els seus cicles d'FP accedeixen a una primera experiència professional de la mà d'empreses líders al seu sector, la qual cosa els proporciona una alta garantia d'inserció laboral.

És el cas d'empreses de diferents sectors com IKEA, Fujitsu, Accenture, Viewnext i NTT Data, entre moltes altres, en les quals els alumnes de Cesur realitzen les seves pràctiques formatives, "optimitzen" així el seu curriculum vitae' amb una primera experiència en companyies que, en la majoria dels casos, acudeixen a aquests alumnes per cobrir les seves vacants d'ocupació.

Aquest és el cas de NTT Data (abans Everis), sisè proveïdor mundial de serveis de consultoria tecnològica i transformació digital. Segons va explicar Ignacio Guajardo, gerent del sector Utilities a la seu de la companyia a Sevilla, "des de fa anys estem apostant i invertint molts recursos en formar alumnes d'FP, tant en les seves pràctiques al centre de treball com a col·laborar amb els programes de Formació Dual, ja que és la millor manera de formar als futurs professionals que necessitem. De fet, el 80% dels alumnes que fan pràctiques amb nosaltres s'incorporen a la plantilla una vegada finalitzada la seva formació i l'objectiu és que en el cas dels alumnes de formació dual ho facin el 100%".

També consideren la formació professional una aposta estratègica des de Viewnext, companyia del grup IBM especialitzada en serveis gestionats d'aplicacions, consultoria tecnològica i transformació digital amb qui Cesur té un acord per formar a futurs professionals en Informàtica i Tecnologia en un nou centre d'FP per a les titulacions d'informàtica a Càceres on la companyia compta amb un Centre d'Innovació. "La Formació Professional ofereix uns estudis molt propers a la realitat del mercat de treball i donen resposta a la necessitat de professionals d'una empresa com la nostra", van assenyalar.

Les FCTs (Formació en Centres de Treball) o la recent FP Dual són una mostra de la realitat empresarial que els estudiants adquireixen en els seus estudis i un model que s'ajusta a la perfecció a la nostra dinàmica de treball.

A més, propicia que els alumnes es puguin incorporar en finalitzar les seves pràctiques a la nostra companyia la qual cosa és una continuïtat natural a la seva formació", va assenyalar Jorge Jiménez, director general de Viewnext.

Branca sanitària

Només en la branca sanitària, Cesur té acords amb més de 600 empreses i institucions, entre les quals es troben hospitals de referència en les diferents comunitats autònomes com l'Hospital Gregorio Marañón, la Fundació Jiménez Díaz i l'Hospital Gómez Ulla de Madrid; la Clínica Universitària de Navarra o el Servei Extremeny de Salut, a més de desenes de clíniques dentals i sanitàries per a les titulacions de Laboratori Clínic i Biometge, Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear, Radioteràpia i Dosimetria o Higiene Bucodental, entre altres.

Encara que segons les últimes dades de l'Observatori de les Ocupacions del SEPE l'ocupabilitat de la Formació Professional se situa en el 42,2%, en el cas dels alumnes de Cesur, 3 de cada 4 troben la seva primera feina el primer any després de finalitzar els seus estudis.

Una de les claus de l'èxit de la Formació Professional que fa que els seus nivells d'ocupabilitat superin al d'altres estudis superiors, és la rapidesa amb què és capaç d'adaptar-se a les necessitats i exigències reals de competències i habilitats que requereixen les empreses als seus treballadors.

Per a això, la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses i institucions, principals demandants del talent, és clau a l'hora de dissenyar conjuntament els plans formatius i donar accés als alumnes a hores de formació al propi centre de treball.

L'avantprojecte de la nova Llei Orgànica d'Ordenació de la Formació Professional estableix que en la formació general el període de formació en les empreses ha d'estar entre el 25% i el 35% del temps total de formació dels estudiants i que les empreses assumeixin fins al 20% dels continguts formatius i d'aprenentatge.

Així ho afirma també Ignacio Guajardo, que assenyalava que "col·laborar amb els centres de formació en el desenvolupament dels programes formatius és clau. En el nostre cas formem els alumnes en aquells llenguatges de programació que necessitaran dominar per incorporar-se a la nostra plantilla. Es tracta d'un model d'èxit en el qual guanyem tots les empreses, que formem els alumnes en les habilitats i competències que necessitem, i els alumnes que garanteixen el seu accés al mercat laboral en finalitzar la seva formació".

Cesur, amb més de 30 centres a tot Espanya, porta més de 20 anys establint aliances amb empreses i institucions líders, tant perquè els seus alumnes realitzin el mòdul corresponent a Formació en Centres de Treball (FCT), que pot ser realitzat també a l'estranger a través d'una beca Erasmus, com per als cicles de Formació Dual, amb un major pes de formació pràctica i al centre de treball.

"Volem que els nostres alumnes es formin en les empreses líders del sector perquè adquireixin les competències i habilitats necessàries de la mà de les companyies més capdavanteres. Els acords de col·laboració, amb companyies tant nacionals com internacionals, ens ajuden a garantir una formació de qualitat tant en la part teòrica com a la pràctica", va manifestar Carlos Martín, director general de Cesur.