El passat 28 de desembre el govern espanyol aprovar la nova reforma laboral acordada per primer cop entre l'executiu, els sindicats i la patronal. Dos dies més tard, la reforma es publicava al BOE i finalment entrava en vigor el 31 de desembre del 2021. Ara bé, cal recordar que amb l'aprovació també s'obria un període transitori de tres mesos per adaptar-se a la nova legislació. Aquests mesos acaben aquest dimecres 30 de març, que vol dir que a partir d'ara les empreses només podran subscriure les modalitats de contractació recollides en la reforma laboral que pressuposa el contracte indefinit com a ordinari, cerca fomentar l'ús del fix discontinu, i limita modalitats i causes per als temporals.

És per això que durant els últims tres mesos de transició les empreses han pogut continuar rubricant les anteriors modalitats de contractació temporal, com les d'obra i servei, eventuals o interinitat, però amb un topall de 6 mesos de durada, és a dir fins al mes de juny. A més, s'han pogut mantenir els contractes temporals signats abans del 31 de desembre amb les condicions prèvies i que en el cas dels d'obra i servei, una de les modalitats de contracte temporal més usada a Espanya, permetia una durada màxima de 3 anys ampliable un any més per conveni.

Per tant, a partir d'aquest dimecres només es podran subscriure, a part dels contractes indefinits o fixos discontinus, els temporals en dues modalitats, per circumstàncies de la producció o per substitució de persona treballadora. En el primer cas es poden subscriure en dos escenaris. D'una banda, per a situacions imprevisibles o per desajustament temporal d'ocupació amb una durada màxima d'un any i, per un altre, per a situacions previsibles i de durada reduïda i delimitada, durant un total de 90 dies en un any però mai de manera continuada. Els contractes de substitució permetran cobrir la suspensió del contracte amb reserva de lloc de treball, la jornada reduïda per causa legal o convencional i les vacants durant un procés de selecció sense excedir de tres mesos. També entren en vigor aquest dimecres les noves modalitats de contractes formatius per a formació en alternança o obtenció de la pràctica professional.

Encadenament i contractes formatius

Dos aspectes que també aborda aquesta nova reforma són l'encadenament de contractes i els contractes formatius. En els primers, es reduirà a un període de 18 mesos en dos anys el temps en el qual es poden encadenar contractes temporals. Un cop superades aquestes condicions, els treballadors passarà a ser considerat indefinit.

Pel que fa a contractes formatius, s'establiran dues possibilitats, els contractes d'alternança i els de pràctiques. En els primers, el treballador podrà tenir un màxim de 30 anys i alternarà la seva feina amb períodes de formació, haurà de tenir un tutor obligatòriament i podrà durar entre 3 mesos i dos anys. Pel que fa als de pràctiques, podran durar entre sis i 12 mesos encabits en un període de 3 anys, 5 per a persones discapacitades, i se subscriuran als convenis col·lectius de cada sector. 

Contracció indefinida rècord

Encara que l'entrada en vigor de les noves modalitats de contractes arribarà fins aquest dimecres, alguns dels efectes de la reforma laboral ja es van notant des del passat mes de gener, com per exemple la contractació indefinida. Concretament, entre gener i febrer de 2022, a falta de les dades del mes de març, es van signar un total de 555.513 contractes indefinits, la qual cosa suposa duplicar les xifres del mateix període de 2021. Al març i segons les dades avançades pel Ministeri d'Inclusió, aquest increment de la contractació indefinida s'ha "accelerat".

I és que durant el mes de febrer, l'últim del qual tenim dades disponibles, es van registrar un total d'1.444.057 contractes, un 19,1% més que el mateix mes de 2021. De tots ells, 316.841 van ser contractes indefinits, la xifra més gran de tota la sèrie. Aquest volum de contractes fixos és un 139,2% superior al de febrer de 2021 i representa el 21,94% del total de contractes efectuats el segon mes de l'any. En paral·lel, els contractes per obra o servei, que van pel camí de la desaparició a conseqüència de la reforma laboral, van patir un retrocés del 19,5%. 

De la resta de contractes subscrits al febrer, més d'1,11 milions van ser contractes temporals, dels quals el 25,6% van ser eventuals per circumstàncies de la producció a temps complet i el 20,9% van ser d'obra o servei, també a temps complet. Per la seva part, els contractes temporals amb jornada a temps parcial suposen el 25,2% del total.