Acció celebra la seva Setmana de la Internacionalització i recupera la seva presencialitat després de la interrupció que va provocar la pandèmia per la covid. Aquest dimecres, des del World Trade Center de Barcelona s'ha guardonat com a Catalonia Trade Leaders a les empreses catalanes Concentrol, empresa del sector químic, que no tenia experiència en el canal digital, ha guanyat presència a la Xina gràcies a la seva aposta pels canals digitals; Freshly Cosmetics, aquesta ja era una marca digital, no obstant, van fer el gran salt internacional creixent en nombre de mercats i volum de negoci adaptant l’estratègia a cada país; i Toni Pons, l’empresa de calçat ha fet una aposta molt clara pel canal on-line, entrant en els marketplaces internacionals més rellevants. D'altra banda, el públic assistent a l'acte ha votat com a guanyadora única, més enllà d'aquest reconeixement, l'empresa Freshly Cosmetics.

La bona acollida de públic de la Setmana de la Internacionalització arriba en un moment on les relacions i el marc geopolític està canviant. En l'obertura, s'ha volgut posar l'accent en el fet que el món no es divideix en dos clàssics blocs, com el que lidera els Estats Units per una banda i la Xina per l'altre, sinó que hi ha altres ramificacions i oportunitats de negoci que poden centrar-se en tot el continent asiàtic, els països de l'Amèrica Llatina o també l'Àfrica. En aquest sentit, Pol Morillas, Director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), ha volgut posar l'accent: "Anem cap a una reglobalització, s'han de crear noves regles a nivell d'interdependència i ara, el món, ja no es pot entendre com l'època de la Unió Soviètica i els Estats Units". Així doncs, Morillas recorda que, malgrat tot, continua havent cooperació a nivell empresarial, acadèmic i de la mateixa societat civil entre la Xina i els Estats Units. Per això, conclou que "es pateixen grans aturades, però no estem davant de dos blocs monolíquids".

"La Xina vol que la guerra segueixi continguda"

En aquest sentit, també ha pronosticat que per això "la guerra d'Ucraïna està continguda, perquè la Xina frena les pulsions de Putin d'anar més enllà". I afegeix: "Xi Jinping sap que té molt a perdre". Aquest missatge s'ha reforçat des del punt de vista del Port de Barcelona on, en el tancament del passat any 2021, es van exportar i importar més tones que mai entre Barcelona i la Xina i, a més, des de fa tres mesos ha tornat el transport marítim.

Aquesta Setmana de la Internacionalització treballa amb l'objectiu de cooperar en l'externalització de les empreses catalanes. Així doncs, una quinzena de directors i directores de les Oficines d’exteriors d’ACCIÓ es reuneixen amb empreses per acompanyar-les en el seu procés a l’exterior. En moments de canvi, és més necessari que mai que les empreses disposin del màxim suport per no deixar de créixer al món. És per això que, una dotzena d’entitats, empreses especialitzades i els directors de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ tindran el seu espai per donar suport en els projectes internacionals de les empreses catalanes.

Durant tota la setmana hi haurà reunions amb els directors de les Oficines Exteriors per resoldre dubtes dels projectes o descobrir noves oportunitats de negoci. A més, també es pot sol·licitar reunions amb consultors del servei International eTrade, per definir una estratègia digital internacional, o amb consultors de l'Oficina tècnica de barreres a la internacionalització per resoldre dubtes logístics, de fiscalitat, tràmits duaners o finançament.