L’empresa que va gestionar el vot de les eleccions espanyoles del 20D, Scytl, acceptaria fer un referèndum per la independència de Catalunya si la Generalitat li ho demanés.

Després d’arrabassar el monopoli a Indra per gestionar el vot d’unes eleccions estatals que havia gestionat durant 37 anys de democràcia, Scytl va ser l’encarregada aquest 20 de desembre de fer el recompte dels vots de l’Estat i de recopilar les dades dels resultats electorals. “Mai s’havia anunciat tan ràpid el guanyador d’unes eleccions com les del 20D”, ha assegurat a El Nacional el conseller delegat de Scytl, Pere Vallès.

De fet, Syctl s’està posicionant com a referent mundial del vot electrònic i cada vegada aconsegueix tenir més clients en cartera. Un exemple d’això és que aquestes seran les terceres eleccions presidencials dels Estats Units que faran. A més, la Generalitat de Catalunya és un dels seus clients, que utilitza els seus serveis, entre d'altres, per gestionar el backoffice de les eleccions i per dirigir les persones que van als col·legis electorals.

En tot cas però, Vallès vol deixar clar que la posició de l'empresa és “ser i semblar neutres" i, per tant, que des del punt de vista polític mai es pronuncien, "sigui el país que sigui". Precisament per això, i perquè són "una empresa de tecnologia”, el conseller delegat de Scytl assegura que “si el Govern ens demana la nostra tecnologia per fer un referèndum, òbviament és un client, li vendrem i intentarem que el projecte surti de la millor forma possible".

Tecnologia de Scytl / Scytl

Catalunya vs. EUA

Scytl treballa en 36 dels 50 estats dels Estats Units. Per això, des de l’experiència, Vallès s’atreveix a assegurar que “sembla que, per Catalunya, Espanya sigui el país més polaritzat del món”, però als seus ulls no és així, ja que també treballen en països on l’estabilitat “és complicada”, com ara Nigèria o Costa d’Ivori.

Però seguint amb l’ebullició del procés sobiranista català i amb la tensió que això provoca entre el Govern i l’Executiu espanyol, Vallès explica que “als EUA encara és molt pitjor” perquè “els debats polítics són molt intensos, hi ha acusacions de tot tipus i, de vegades, estem al mig”, es lamenta. “Per això, hem de ser molt curosos amb com ens posicionem i, bàsicament, la nostra política és no fer-ho”.

Acabar amb el monopoli de la democràcia

Scytl va arrabassar el monopoli a Indra aquestes últimes eleccions generals per la seva "oferta competitiva des del punt de vista tècnic, i agressiva" respecte a l'altra proposta. Indra va néixer a la Comunitat de Madrid i Scytl a Barcelona, però totes dues treballen arreu del planeta.

La madrilenya és una empresa generalista que, a banda d’oferir serveis al sector públic, també és dedica a altres coses, com transport o serveis financers. La catalana Scytl es dedica exclusivament al vot electrònic, de fet, “abans que naixés, això no existia”, subratlla Vallès.

Tot a punt per les eleccions del 20D / Scytl

El 20D

La nit del 20D, els focus estaven posats sobre Scytl. Era la primera vegada que gestionaven unes eleccions a Espanya i les proves prèvies no havien sortit com ells volien.

“El temps va ser molt ajustat, però tot va sortir molt bé”, assegura somrient el conseller delegat de Scytl, que vol deixar clar que si l’empresa va tenir poc temps per preparar-ho tot, va ser perquè Indra va impugnar dues vegades el concurs i això “va retardar el començament del projecte”.

Però el dia clau, el 20D, la jugada va sortir rodona. “Es va aconseguir un temps rècord en la transmissió de dades”, assegura Vallès, que explica que la ciutadania va poder conèixer “molt aviat” els diferents colors que pintaven el nou panorama polític a l’Estat.

Experiència és coneixement i, per això, Vallès es mostra convençut que en cas que el proper 26 de juny tornin a haver-hi eleccions a Espanya, “estem preparats”.

Ara, després que el Congrés hagi dit que no dues vegades que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, presideixi el Govern, i després de diversos intents fallits de negociacions per la investidura, estan “a l’espera i a l’expectativa dels esdeveniments”.

La nit del 20D a Scytl / Scytl

Nits electorals

Scytl té la mà trencada a l’hora de gestionar eleccions. Van començar sent una startup el 2001 i ara ja treballen en 42 països del món.

Les nits electorals són “projectes molt intensos i crítics”, posa de manifest Vallès, que afegeix que “tot ha de funcionar perfecte” perquè, al final, “hi ha un focus molt gran dels ciutadans i la premsa”.

Ells s’encarreguen de gestionar totes les dades, del recompte de vots i participació, del monitoratge de les meses electorals, de la posada en marxa de les 3.300 meses electròniques i de fer arribar a la ciutadania i als mitjans els resultats electorals.

“Cada vegada ho vivim amb més normalitat perquè ja són moltes les eleccions que portem”, reconeix el conseller delegat de Scytl. Això sí, assegura que “el nostre negoci és crític” i que “tot ha de funcionar molt bé, perquè si no, surts a la portada del diari”.