El cinema africà, gran absent a les pantalles barcelonines, arriba aquests dies a la ciutat, i ho fa mitjançant el Wallay! Barcelona African Film Festival, una trobada que pretén portar el millor cinema africà a la ciutat. De l'1 al 6 de desembre es projecten 10 llargmetratges de Burkina Faso, Kenya, Libèria, Moçambic, Malí i Sud-Àfrica, alguns dels quals han obtingut molt bones crítiques i que formen part d'una nova onada del cinema africà. Les projeccions tenen lloc a la Filmoteca de Catalunya, al CaixaFòrum i a l'Institut Français.

 

De la fascinació pels superherois al lesbianisme

Les primeres pel·lícules que s'han projectat són Supa Modo, una coproducció germano-kenyata sobre uns nens que somnien en fer una pel·lícula de superherois; i Rafiki (Amiga), una producció multinacional dirigida per Patricia Amira sobre el lesbianisme a Kenya. 

Dones més enllà de les fronteres

Aquest dilluns, 3 de desembre, a les 20h, a l'Institut Français, es projectarà una pel·lícula de ficció de Burkina Faso, Frontières, en la que s'explica la història de 4 dones de diferents llocs de l'Àfrica Occidental que desenvolupen una forta amistat durant un viatge amb autobús, a través del qual aniran fent front als problemes del continent africà.
 

Narcos africans

 
També Wùlu, la pel·lícula que es projectarà el dimarts 4 a les 20h està centrada en un autobús. Però en aquest cas és la història d'un ajudant de conductor que per completar ingressos decideix dedicar-se al narcotràfic. Es tracta d'una pel·lícula maliana dirigida per Daouda Coulibaly que ens porta per les realitats més problemàtiques del Mali i del Senegal...
 

La guerra de Moçambic i les heroïnes anònimes

El dimarts 4, a la Filmoteca, es projectarà O Comboio de Sal e Açucar (Tren de sal i sucre), de Licinio Azevedo. Es tracta d'una coproducció entre Moçambic, Sud-àfrica, Portugal, França, Espanya i Brasil, basada en el llibre homònim. És un homenatge a les dones de Moçambic que, durant els enfrontaments entre l’exèrcit i la Resistència Nacional de Moçambic (RENAMO), recorrien perillosament uns 700 quilòmetres amb l’objectiu d’arribar a Malawi per canviar sal per sucre a causa de l’escassetat d’aliments provocada pel conflicte.

Un heroi de la lluita pel medi ambient

Silas, una coproducció entre Kenya, Canadà i Sud-Àfrica, es projectarà el dimecres 5, a les 19h al CaixaFòrum. Es tracta d'un documental, dirigit per Anjali Nayar i Hawa Essuman, sobre la vida de Silas Siakor, un activista en defensa dels boscos que ha activitat un fort moviment de joves a Libèria i que ha dinamitzat la lluita en favor del medi ambient gràcies a les noves tecnologies.

Iniciar-se en el món antic per viure al món modern

El dimecres 5, a l'Institut Français, a ls 20h, es projectarà Wallay, de Berni Goldblat. Es tracta d'una pel·lícula burkinesa sobre un jove franco-burkinès que davant el seu mal comportament a França és enviat a la terra dels seus pares, al Burkina Faso modern. Un viatge iniciàtic que canviarà per sempre la seva vida.

Sobreviure a la guerra del Sudan

El dimecres 5, a la Filmoteca, a les 20h, es projectarà un documental sobre la guerra del Sudan: Beats of the Antonov (Al ritmo de Antonov). Es tracta d'una pel·lícula dirigida per Hajooj Kuka, coproduïda entre el Sudan del Sud i Sud-àfrica. L'acció se situa la regió del Nil Blau i les muntanyes dels Nuba, al Sudan del Sud i constitueix un homenatge a la resiliència d'unes poblacions que fa dècades que viuen en guerra.

Retorn a l'apartheid

El dijous 6, la Filmoteca acollirà la projecció de Five Fingers per Marseilles, de Michael Matthews. Es tracta d'un "neo-western" que situa la seva acció en plena Sud-àfrica de l'apartheid. La pel·lícula té tota la violència i tots els paisatges desolats dels Spaghetti western, i també herois tan brutals i tan forts com els de Sergio Leone.

El cinema a Ouagadougou

Jean-Marie Teno, un realitzador camerunès, tanca el festival Wallay amb la projecció de Lieux Saints (Sacred Places), el dijous, a les 20h, a la Filmoteca. Es tracta d'un documental en el que es reflexiona sobre el paper de la cultura popular a Burkina Faso.