Del 13 al 24 de juliol se celebrarà al Vendrell el 37è Festival Internacional de Música Pau Casals, dedicat a la música clàssica. Aquesta edició, segons l'alcalde de la localitat, Martí Carnicer, es vol donar un "salt qualitatiu" i fer un festival més pròxim al que va ser la figura del mestre Casals, i per això s'ha reclutat com a director artístic de l'esdeveniment a Bernard Meillat, un musicòleg especialista en Pau Casals. Meillat afirma que vol que aquest festival sigui el que es mereix una figura senyera com Casals, amb tanta projecció internacional. Carnicer ha reivindicat que aquest festival és una mostra d'identitat dels vendrellencs, però també del seu Ajuntament (que és qui financia bona part de l'esdeveniment), perquè va ser un festival que es va crear tan sols dos anys després de la restauració dels ajuntaments democràtics, i se celebra al poble de Pau Casals, on ell va voler dipositar el seu llegat i per això hi ha la seva Fundació. Però a més a més, els organitzadors reclamen que la Catalunya Nova pateix una clara marginació al mapa cultural català i han volgut recordar que aquest festival és molt reconegut internacionalment, tot i que no té un gran pressupost. Les entrades per als concerts i els abonaments per a tot el Festival ja són a la venda per internet o a l'Auditori Pau Casals, on es celebraran la majoria de les actuacions musicals.

Menys dies i més intens

Els organitzadors han apostat per concentrar més el programa per donar més intensitat al Festival. En total seran set concerts amb la participació de músics que admiren Casals i han treballat amb els seus deixebles. El dia 13 de juliol Alban Gerhardt al cello i Steven Osborne al piano interpretaran temes de Bach, Rachmaninoff, Debussy i Shostakovitch. El dia 15 Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti tocaran Bach i Vivaldi. El dia 16 serà el torn del violinista Renaud Capuçon i el pianista Guillaume Bellom, que tocaran Schubert, Beethoven i Strauss. El 19 de juliol hi haurà un recital d'orgue a càrrec de Benjamin Alard. El dia 20 el pianista Richard Goode interpretarà temes de Mozart, Janácek, Beethoven i Debussy. El dia 22 el pianista Jean-Bernard Pommier i la Camerata XXI tocaran temes de Mendelssohn, Mozart i Dvorak. I el concert de clausura tindrà lloc el 24 de juliol, a càrrec del pianista Eric Le Sage i el quartet Quatuor Zaïde, que oferiran Haydn, Mozart, Schumann i Franck. Els organitzadors han acordat amb els intèrprets convidats que interpretaran algunes peces molt properes a la filosofia de Casals.

Voluntat d'inserció

Bernard Meillat ha assegurat que la seva intenció és incorporar més músics de Catalunya al festival en les properes edicions i s'ha disculpat per no poder-ho fer en aquesta edició per manca de temps per planificar-ho. Així mateix, el Vendrell acollirà una programació d'estiu oberta al gran públic (amb un Festival Jove "Música als Jardins") en el que s'hi inclourà una participació de la violoncel·lista guanyadora de la Beca Internacional Pau Casals 2016, Mariona Camats, i una altra d'Elina Sitnikava, que va guanyar el concurs Paper de Música de Capellades. També hi haurà sessions de cinema. S'estrenarà el documental Casals, la força del silenci i es projectaran documents cinematogràfics en què es podrà veure l'actuació de Casals com a intèrpret i com a director. L'objectiu final d'aquestes activitats és guanyar nous públics per a la música clàssica.

Català universal

Bernard Meillat ha volgut destacar que Casals era un català de talla universal, que si bé a Catalunya és recordat bàsicament com a humanista, entre els músics de tot el mónés recordat, sobretot, per les seves habilitats interpretatives. I  ha afirmat que si bé Rostropóvitx és l'intèrpret més admirat, fins avui Casals és el més admirat, i ha assegurat que és molt conegut per les noves generacions de músics. Per a Meillat, la filosofia de Casals és indestriable de la seva música i per això l'edició de l'any proper tindrà un tema central: la defensa de la pau i el rebuig de la guerra, un dels eixos de la filosofia de Casals.

pau casals

Pau Casals. Diari La Razón de Buenos Aires.