La vaga de l'empresa de serveis culturals Ciut'art, que afecta als treballadors subcontractats al MACBA i a l'Arxiu Històric, i que va iniciar-se el dia 16, està enquistada i es veuen poques sortides al conflicte. Els treballadors protesten pels plecs de licitació elaborats per l'ICUB (la secció de cultura de l'Ajuntament de Barcelona) i el MACBA per a les empreses subcontractistes, perquè consideren que suposen una nova degradació de les seves condicions de treball. El conflicte laboral amb Ciut'art afecta també, en un altre nivell, a d'altres centres, que ja han patit alguna jornada de vaga (com la del 23 d'agost) i on hi ha vagues puntuals convocades: aquest és el cas de la Fundació Miró, la Fundació Tàpies, la Virreina Centre de la Imatge, el Monestir de Pedralbes, el Museu del Disseny i el Museu de la Música.

Serveis mínims

El MACBA va restar tancat durant set dies. Finalment la direcció va arribar a un acord amb els piquets, que ara deixen passar els visitants. Des que es va declarar la vaga, el MACBA no cobra entrades i podria haver perdut ja, en aquest concepte, molts milers d'euros. L'Arxiu Històric de Barcelona és obert, però és tancat, per la vaga, el servei de consulta de documents i de reproducció, que són els serveis clau per als usuaris. El dilluns 28 la Inspecció de Treball va reunir als representants de Ciut'art, dels treballadors, de l'ICUB i del MACBA per intentar resoldre la situació, però no va haver-hi progressos sensibles.

Alerta per les licitacions

Els treballadors de Ciut'art se senten alertats perquè el plec de licitacions, ni en el cas del MACBA ni en el cas de l'Arxiu Històric de la Ciutat, estableix la subrogació completa de la plantilla (només fixa els que tenen més d'un any d'antiguitat), i també perquè redueixen la jornada i els llocs de treball, el que suposarà que alguns es quedin sense feina per a alguns i que  molts d'altres vegin reduït el seu horari(les hores de feina es reduiran en més d'un 50 %). En el cas de l'Arxiu Històric, el conflicte també sorgeix perquè, segons el sindicat, es vol contractar a gent amb la categoria de "recepcionista" per a fer, en realitat, tasques de documentalista, molt més qualificades. El comitè d'empresa de Ciut'art exigeix que s'apliqui el conveni del sector a tots els centres, i assegura que ara no s'està fent.

La subcontractació en qüestió

Els vaguistes, en el fons, qüestionen tot el sistema de subcontractacions aplicat per l'Ajuntament i per d'altres institucions culturals, tot al·legant que l'empresa principal és la que ha de fer contractació directa d'aquells treballadors que ofereixen un servei bàsic i regular. Asseguren que els beneficis que obtenen les empreses subcontractades compensarien àmpliament la contractació directa. De fet, es neguen a participar en les taules de debat de les licitacions perquè s'oposen radicalment a qualsevol subcontractació i acusen l'Ajuntament d'intentar preservar els beneficis de les empreses subcontractistes mitjançant l'empitjorament de les condicions de vida dels treballadors.

La defensa del MACBA

El MACBA al·lega que “Som hostatges d’un problema d’uns treballadors amb una empresa” i que “Hem quedat entre dos fronts”. Afirmen que els problemes no vénen de les condicions de licitació: "Són les millors que hi hagi hagut mai a cap museu de Barcelona", afirma Josep Maria Carreté, gerent del MACBA, qui afegeix que se sent "perplex" perquè el concurs és "progressista i garantista", a més "d'obert i transparent". El gerent del MACBA apunta que el problema ve dels representants dels treballadors: "el sindicat [SUT] és molt maximalista. Resulta difícil fer avenços". I assegura que el MACBA i l'ICUB "no són negociadors" perquè els afectats "no són treballadors nostres".

Punta de l'iceberg

El sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores (SUT), que té set dels vuit representants del Comitè d'Empresa de Ciut'art, a més a més, acusa a l'empresa de no haver augmentat els salaris dels treballadors des del 2008, malgrat els increments de l'IPC. Les entitats que contracten els serveis de Ciut'art es blinden tot assegurant que l'únic responsable dels contractes és l'empresa subcontractadora, però els representants dels treballadors no estan d'acord i denuncien que la precarietat dels treballadors no para de créixer per culpa de les polítiques de les institucions públiques. L'impacte de la crisi ha estat molt fort per als treballadors del món de la cultura i el seu poder adquisitiu s'ha devaluat notablement. I molts d'ells treballen en centres públics, tot i que ho facin mitjançant empreses subcontractades.