Com funciona això dels castells?

Per a alguns catalans familiaritzats amb la tradició la resposta està més que clara, però no pas per a tothom. Encara menys per a gent d’altres països que no han vist res de semblant a la seva vida.

Així, Redbull TV ha fet un vídeo en forma de tutorial (fes click a la següent imatge per veure'l) sobre com s’han de fer els castells, amb motiu del Concurs de Castells -la meca d’aquesta tradició- que el proper cap de setmana se celebrarà a Tarragona.

Totaled: Concurs de Castells | Concurs de Castells 2016: BTS

Cal dir que els autors s’han après bé la lliçó de com funcionen els castells, però potser no tant d’altres: el vídeo s’inicia amb la típica música d’ambient espanyola de fons -picades de mans incloses- i anunciant que els castells són tradició d’”Spain”.

Després de posar sobre el paper les dades principals del concurs d’enguany, com els dies de duració (3) o el nombre de colles que hi participen (42), el vídeo explica quines parts formen els castells:

Imatge: Red Bull

A continuació, es mostra també visualment el nombre de persones que poden formar cada castell, des d’una a nou:

Imatge: Red Bull

Per parlar amb un llenguatge més clar per a ‘dummies’ de castells, es diu que els 17.700 quilos que pesaria la torre humana més alta, correspondria a suportar el pes de tres elefants:  

Imatge: Red Bull

“El que puja, ha de baixar”. Amb aquesta clarificadora frase s’explica que no n’hi ha prou en completar el castell, sinó que també cal descarregar-lo. No s'obliden, com no podia ser d’altra manera, del paper protagonista de l'enxaneta i dels nens. 

Imatge: Pixabay

El dubte que es planteja en aquest tutorial, després de tot, és una cosa tan bàsica i fisiològica sobre com procedir si a algú li entra pipí enmig del castell... Hi poden haver respostes de molts tipus.