A partir d'aquest diumenge, TV3 oferirà el programa Trinxeres, que a través de vuit capítols retratarà els darrers compassos de la guerra civil a Catalunya d'una forma fresca i dinàmica. El programa ha estat realitzat, dirigit i presentat per Eloi Vila, Carles Costa i Marc Juan. És una de les grans apostes de TV3 per a aquesta temporada, que té un dels seus punts àlgids en els escenaris de la batalla de l'Ebre. Es tracta d'una mena de road movie, a través de la qual tres amics que van a peu van mostrant l'impacte de la guerra en el territori, tant sobre les coses com en els testimonis. El programa explica, en paral·lel, el viatge dels tres excursionistes i les petjades de la guerra en l'actualitat, adaptant un format que ja s'havia fet a Bèlgica, amb els vestigis de la Primera Guerra Mundial. Un programa documental, amb un punt de reality, que s'emetrà cada diumenge a les 22h30.

Una producció diferent

El programa vol transmetre a l'espectador les vivències de l'equip de direcció, i per tant és un documental caracteritzat per una forta emotivitat. Es vol mostrar una gran empatia envers els  entrevistats, i per això també s'ha apostat per un rodatge amb petites càmeres, lleugeres, poc intimidadores. Els entrevistadors deixen que els entrevistats parlin llargament, tot i que després només recullen uns petits "moments màgics" amb la intenció "d'arribar al cor". Els autors eviten fer de narrador omnisicent que no s'implica, sinó que tenen un posicionament clar envers les víctimes de la guerra. Al programa es fa un homenatge pòstum a les persones anònimes que van patir durament les conseqüències de la guerra. Per això, en alguns casos, després d'explicar una història tràgica relativa a un individu, planten una estaca amb el nom d'aquella persona en un lloc emblemàtic del seu pas per la guerra i mantenen una estona de silenci.

Del combat a la retirada

Sis episodis fan referència al conflicte a les trinxeres, en un recorregut que va dels cims del Pirineu fins al mar. I els darrers presenten la guerra a Barcelona i la retirada. Fan un repàs dels escenaris de la guerra: llocs on va haver-hi batalles, pobles on va haver-hi repressió, racons de riu on es banyaven els soldats, paisatges que es van veure afectats pels bombardejos...  Les petjades físiques de la guerra, com les fosses comunes, es van presentant, no com restes inanimades, sinó vinculades a les vivències concretes de persones que van patir allà, a través de memòries, cartes, records dels descendents...

El programa dels néts de les víctimes

És un programa que vol ser renovador, en intentar treure visceralitat a la guerra civil a partir del respecte a totes les víctimes. Miquel Garcia, cap de Documentals i Nous Formats de TV3 afirma que no considera excessiu preparar un altre material sobre la guerra civil, 80 anys després del seu inici, perquè a totes les cases hi ha ferides obertes. Mentre que els qui van sobreviure a la guerra i a la postguerra van apostar per un codi de silenci, els néts són els més interessats en recuperar la memòria (com els mateixos directors del programa, que formen part d'aquesta generació). Això explica el renovat interès del món audiovisual pel conflicte de 1936-1939.

La motxilla del passat

Els presentadors de forma contínua, durant els 9 programes, es pregunten pel pes del passat en la realitat actual, i descobreixen que la guerra civil està lluny d'estar realment enterrada. Eloi Vila diu que la guerra civil "és una cicatriu que es manté", i que a molts pobles i a moltes famílies queda la marca, encara. No només per als pocs supervivents que queden vius, sinó també per als fills, als nebots... Els autors del programa han trobat que la majoria de la gent afectada, malgrat tot, té un missatge conciliador i una clara voluntat de superar el passat. De fet, els presentadors del documental han volgut apostar per la més estricta neutralitat. Han decidit passar per sobre si els testimonis eren del bàndol republicà o franquista, si van lluitar amb uns o uns altres, o si van patir repressió dels revolucionaris o dels feixistes. Amb la voluntat de difondre un missatge de fons: explicar la perversió de la guerra.