El director francès Kader Belarbi porta la seva versió del tradicional El Trencanous al Gran Teatre del Liceu a partir d'aquest dimecres. A càrrec del Ballet del Théâtre du Capitole de Tolouse, l'adaptació de Belarbi transforma el personatge de Drosselmeyer en un director d'internat i mag que, al mateix temps, fa i desfà mons reals i imaginaris. Tot plegat ho complementen l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu sota la direcció de Marius Stieghorst, que són les encarregades de donar vida a les conegudes partitures del compositor Txaikovski. El Vals de les flors, el ball dels mirlitons, la fada de sucre... amb tot, el muntatge manté "intacte" l'esperit de la història nadalenca d''El Trencanous'.

Belarbi es va inspirar en les pel·lícules de George Méliès per fer la seva versió d'un dels títols clàssics de Nadal, que va estrenar el 2017. La proposta arrenca en un món tancat, el d'un internat que fa pensar en les pel·lícules dels anys quaranta i cinquanta. La nit abans de Nadal alguns nens abandonen l'internat amb els seus pares, mentre que els orfes s'han de conformar amb els regals que els ofereix Drosselmeyer. Els regals obriran les portes d'un món de fantasia, on les joguines cobraran vida i els nens es convertiran en joguines animades.

Un clàssic nadalenc

Clàssic nadalenc per antonomàsia de l'univers líric; en aquesta versió del muntatge alguns dels personatges s'inspiren en la infantesa del mateix Belarbi. Així, el personatge de la Marie és una nena amb els cabells color pastanaga, que recorda en aspecte i caràcter al de Pippi Langstrump; o l'aranya és una transformació de l'aranya Aragog de Harry Potter.

Al Liceu, l'espectacle ofereix sis funcions fins al pròxim 4 de gener. Seguint les noves restriccions del Govern, l'aforament està reduït a un 70%. Excepte els dies 30 i 3 de gener, la resta de passis ja tenen les entrades exhaurides.

Estrenat el 18 de desembre del 1902 al Teatre Mariinski de Sant Petersburg, 'El trencanous' és el tercer gran ballet que va sorgir de la relació entre Txaikovski i Màrius Petipa i es basa en un llibre d'Alexandre Dumas. Prèviament, el duet ja havia firmat 'El llac dels cignes' i 'La bella dorment'. A partir d'aleshores s'han representat nombroses versions de la història. Entre les més famoses hi ha la de Rudolf Nuréiev, estrenada a Estocolm el 1968.

web trencanous 04
La versió de Belarbi del Trencanous arriba demà al Gran Teatre del Liceu. Foto: David Herrero

La generació Nuréiev

De fet, la proposta que presenta el Liceu arriba de la mà de Kader Belarbi, considerat un dels màxims representants de l'anomenada 'generació Nuréiev'. Nuréiev va ser el ballarí estrella del ballet de l'òpera de París fins al 2009. El Ballet del Théâtre du Capitole i Marius Stighorts complementen el muntatge.

El Ballet del Théâtre du Capitole, arriba a Barcelona amb la trentena de ballarins que el conformen. Mentre que Marius Stighorts, que es posarà al capdavant de l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, és el director de l'Orquestra Simfònica d'Orleans des del 2014. Entre el 2009 i el 2019 també va ser director assistent de l'Ópera National de París.