Un autor reconegut escriu el títol i el primer paràgraf d'un conte. Després d'ell, deu persones s'aniran tornant fins a completar una narració. Però no estan sols: 14 equips més competeixen amb ells per veure qui aconsegueix escriure el millor relat. És la lògica del concurs La TRAMa 2016, organitzat pel TRAM. Per això al principi de cada relat es citen els tramvies i l'acció ha de transcórrer en aquest mitjà de transport. El concurs es va iniciar el 29 de febrer i es tancarà el 24 de març, quan els escriptors aficionats acabin els seus relats.

Lògiques virtuals

Amb aquest concurs es realitza el que alguns han anomenat "literatura líquida", en què les noves tecnologies permeten desdibuixar les fronteres entre lector i escriptor. Els membres dels equips es mantenen en contacte, bàsicament, per via virtual. Cadascun d'ells té dos torns per escriure, i en cadascun pot escriure un màxim de 1.024 espais. En total, 21 fragments que han d'articular un relat coherent d'unes deu planes. Els participants són assessorats per un moderador, però també intercanvien opinions entre ells. Hi ha tres equips que treballen sobre cadascun dels paràgrafs originals, el que permet també comparar com diferents grups fan evolucionar la seva narració a partir d'un mateix origen.

Deu cervells, cadascun a casa seva, intenten construir un text com si fossin un sol cervell.

Els líders

Una de les claus per a la coherència d'aquests textos és que el paràgraf inicial pugui donar joc a opcions molt diferents. I això és responsabilitat dels cinc autors que escriuen aquests fragments (i que intenten que els inicis siguin suggerents i una mica esbojarrats). Els cinc escriptors són personatges respectats al món literari: Màrius Serra, un dels més prolífics autors catalans; Llucia Ramis, l'autora de Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys; Francesc Serés, que ha escrit llibres com La pell de la frontera; Sílvia Soler, que va obtenir el premi Llull el 2013 per L'estiu que comença; i Anna Manso, autora de molts llibres de literatura juvenil i infantil.

Premis

La idea de aquest concurs, més que repartir premis literaris, és engrescar a la gent a treballar en conjunt i a divertir-se. El jurat valora el conte com un conjunt, i no les intervencions individuals. En alguns equips la col·laboració és molt dinàmica: hi ha alguns relats que acumulen centenars de comunicats al xat, i això repercuteix en contes de molta més coherència. Malgrat tot, el Tram ofereix una T-Trimestre d'una zona als 10 membres de l'equip guanyador, i, entre d'altres regals, una T-10 a tots els participants. El relat guanyador, a més d'estar disponible via web, s'editarà en forma de tríptic i es repartirà gratuïtament entre els usuaris del TRAM.

El perquè d'un premi

Aquests concurs és gestionat per Quatre ratlles. Xavier Valls, de l'equip organitzador, afirma que la finalitat principal del concurs que la gent s'ho passi bé i que tingui l'ocasió de compartir escriptura amb autors reconeguts. I explica que això satisfà profundament, tant als participants en el concurs, com als mateixos escriptors, que tenen possibilitat de tenir una relació diferent amb el seu públic. Malgrat tot, a vegades caldran molts esforços per vehicular un text vàlid. Comenta Xavier Valls que "la major dificultat dels participants és trobar la cohesió entre tots: deu cervells, cadascun a casa seva, intenten construir un text com si fossin un sol cervell. És el gran repte, però també la gran gràcia d'aquest concurs".